ßßß Cookit - przepis na Wieniec z makiem i strucla z twarogiem (na cieście krucho - drożdżowym)

Wieniec z makiem i strucla z twarogiem (na cieście krucho - drożdżowym)

nazwa

Wykonanie

W oryginale przepis nazywa się " Strucla makowa - wersja dla leniwych albo zapracowanych" .
Autorką jest Pyza. Oryginalny przepis znajduje się tutaj .
Długo szukałam czegoś drożdżowego, ale szybkiego do zrobienia.
Wszystko na cieście autorstwa Pyzy :)
Zachęcam do samodzielnego wypieku :)
Polecam gorąco!!
Przepis:
Ciasto krucho - drożdżowe:
1/2 kg mąki pszennej luksusowej
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 g masła albo margaryny
1/2 szkl. gęstej śmietany
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
Farsz makowy:
1/2 puszki masy makowej 850 g (lub jeśli dostaniecie w sklepie puszkę o mniejszej gramaturze, to polecam mniejszą. Oczywiście można zrobić dwa ciasta z makiem, zamiast jednego z makiem i jednego z serem. Wtedy wykorzystamy całą puszkę 850g.)
Farsz twarogowy:
250 g twarogu
1 żółtko
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
garść rodzynek
Dodatkowe składniki:
1 białko
Lukier:
około szklanki cukru pudru
odrobina gorącej wody
skórka pomarańczowa - do ozdoby lukru
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę i sól, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło/margarynę. Zawartość miski rozetrzeć rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki, bez grudek margaryny. Drożdże wkruszyć do kubeczka i zasypać cukrem, odstawić na kilka minut aż zrobią się płynne (ja swoje musiałam wymieszać z cukrem, same nie chciały stać się płynne). Wlać je do miski z mąką, dodać śmietanę i jajka, zagnieść ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleiło to należy podsypać je mąką. Konsystencja musi być dość zwarta, aby bez problemu je wałkować. Ciasto nie musi wyrastać, można od razu zająć się dalszym przygotowaniem. Ciasto należy podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na dość duży prostokąt.
1. Wieniec z makiem:
Białko roztrzepać i połową posmarować płat, rozwałkowanego wcześniej, ciasta. Wyłożyć na całości połowę puszki masy makowej. Zwinąć ciasto w rulon. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć w koło lub w ślimaka. Wzdłuż jednego boku strucli zrobić nacięcia (jak grube plastry) rozsunąć je lekko. Blachę wstawić do piekarnika, piec ok. 30 min w temp. około 180 stopni.
Foto po upieczeniu:
:
Jak widać na zdjęciu powyżej, mój wieniec popękał, ale nie umniejsza to niczego z jego smaku :)
2. Strucla z twarogiem i rodzynkami.
Nadzienie : Ser twargowy należy wymieszać z żółtkiem, cukrem waniliowym, cukrem i rodzynkami.
Rozwałkowane w prostokąt ciasto należy wizualnie podzielić na trzy części i nadzienie umieścić w tej środkowej. Boczne części ponacinać na skos co 1 , 5 - 2 cm.
Boczne ponacinane paski należy zakładać na przemian przez środkową część z nadzieniem. Pu ułożeniu całego warkocza wierzch posmarować pozostałym roztrzepanym białkiem. Piec tak samo jak wieniec z makiem.
Foto po upieczeniu:
Po wystudzeniu można polukrować oba ciasta. Ja jednak polukrowałam tylko wieniec z makiem (dodatkowo dodałam na lukier skórkę pomarańczową). Ciasto z serem zostawiłam bez lukru, było błyszczące na skutek posmarowania go białkiem.
Lukier wg mojej receptury robi się w sposób następujący: W głębokim talerzu umieszczamy cukier puder i podlewamy go odrobinką gorącej wody (takiej prosto z czajnika). Wszystko mieszamy. Jeżeli konsystencja lukru jest za luźna dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli za gęsta, znów dolewamy odrobinę wody.
P.S. Opinie gości wskazywały, że smaczniejszy jest wieniec z makiem (był bardziej wilgotny niż strucla z serem) :)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/07/wieniec-z-makiem-i-strucla-z-twarogiem.html