Wykonanie
W oryginale przepis nazywa się "
Strucla makowa - wersja dla leniwych albo zapracowanych" .Autorką jest Pyza. Oryginalny przepis znajduje się tutaj .Długo szukałam czegoś
drożdżowego, ale szybkiego do zrobienia.Wszystko na cieście autorstwa Pyzy :)Zachęcam do samodzielnego wypieku :)Polecam gorąco!!
Przepis:Ciasto krucho -
drożdżowe:1/2 kg
mąki pszennej luksusowej50 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru250 g
masła albo
margaryny1/2 szkl. gęstej
śmietany1/3 łyżeczki
soli2
jajkaFarsz makowy:1/2 puszki masy makowej 850 g (lub jeśli dostaniecie w sklepie puszkę o mniejszej gramaturze, to polecam mniejszą. Oczywiście można zrobić dwa ciasta z
makiem, zamiast jednego z
makiem i jednego z
serem. Wtedy wykorzystamy całą puszkę 850g.)Farsz
twarogowy:250 g
twarogu1
żółtkocukier waniliowy3 łyżki
cukrugarść
rodzynekDodatkowe składniki:1
białkoLukier:około szklanki
cukru pudruodrobina gorącej
wodyskórka pomarańczowa - do ozdoby lukruWykonanie:W misce wymieszać
mąkę i
sól, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło/margarynę. Zawartość miski rozetrzeć rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki, bez grudek
margaryny.
Drożdże wkruszyć do kubeczka i zasypać
cukrem, odstawić na kilka minut aż zrobią się płynne (ja swoje musiałam wymieszać z
cukrem, same nie chciały stać się płynne). Wlać je do miski z
mąką, dodać
śmietanę i
jajka, zagnieść ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleiło to należy podsypać je
mąką. Konsystencja musi być dość zwarta, aby bez problemu je wałkować. Ciasto nie musi wyrastać, można od razu zająć się dalszym przygotowaniem. Ciasto należy podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na dość duży prostokąt.1. Wieniec z
makiem:
Białko roztrzepać i połową posmarować płat, rozwałkowanego wcześniej, ciasta. Wyłożyć na całości połowę puszki masy makowej. Zwinąć ciasto w rulon. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć w koło lub w
ślimaka. Wzdłuż jednego
boku strucli zrobić nacięcia (jak grube plastry) rozsunąć je lekko. Blachę wstawić do piekarnika, piec ok. 30 min w temp. około 180 stopni.Foto po upieczeniu:
:Jak widać na zdjęciu powyżej, mój wieniec popękał, ale nie umniejsza to niczego z jego smaku :)2.
Strucla z
twarogiem i
rodzynkami.Nadzienie :
Ser twargowy należy wymieszać z
żółtkiem,
cukrem waniliowym,
cukrem i
rodzynkami.Rozwałkowane w prostokąt ciasto należy wizualnie podzielić na trzy części i nadzienie umieścić w tej środkowej. Boczne części ponacinać na skos co 1 , 5 - 2 cm.Boczne ponacinane paski należy zakładać na przemian przez środkową część z nadzieniem. Pu ułożeniu całego warkocza wierzch posmarować pozostałym roztrzepanym
białkiem. Piec tak samo jak wieniec z
makiem.Foto po upieczeniu:
Po wystudzeniu można polukrować oba ciasta. Ja jednak polukrowałam tylko wieniec z
makiem (dodatkowo dodałam na
lukier skórkę pomarańczową). Ciasto z
serem zostawiłam bez lukru, było błyszczące na skutek posmarowania go
białkiem.
Lukier wg mojej receptury robi się w sposób następujący: W głębokim talerzu umieszczamy
cukier puder i podlewamy go odrobinką gorącej
wody (takiej prosto z czajnika). Wszystko mieszamy. Jeżeli konsystencja lukru jest za luźna dodajemy więcej
cukru pudru, jeżeli za gęsta, znów dolewamy odrobinę
wody.
P.S. Opinie gości wskazywały, że smaczniejszy jest wieniec z
makiem (był bardziej wilgotny niż
strucla z
serem) :)