ßßß Cookit - przepis na Słoneczne ciasto z dynią, kremem bananowym i persymoną

Słoneczne ciasto z dynią, kremem bananowym i persymoną

nazwa

Wykonanie

Na dynię pomysły mi się kończą a kilka jeszcze mam i skoro nie piekłam z nią jeszcze ciasta to chyba najwyższy czas spróbować, prawda? A ponieważ były pod ręką dojrzałe owoce to postanowiłam połączyć wszystko w całość a co z tego wynikło zobaczcie i poczytajcie. Powiem tylko, że efekt bardzo miło mnie zaskoczył więc ciasto z dynią jeszcze się pojawi :)
Wyszło lekkie, słoneczne ciasto, które podałam z owocową mirabelkową herbatą.
składniki:
CIASTO - 3 jajka
180 g cukru zwykłego
200 g mąki pszennej luksusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g startej drobno dyni
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z połowy cytryny
5 łyżek roztopionego masła albo margaryny
KREM - 250 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego w proszku
50 g masła albo margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 dojrzałe banany
2 łyżki soku z cytryny
PONCZ - 125 ml wody
1 łyżka cukru pudru
sok z połowy cytryny
DODATKI - 400 ml wody
1 op. galaretki w proszku - brzoskwiniowej albo pomarańczowej
2 duże persymony czyli inaczej owoce kaki, sharon
sposób przygotowania: CIASTO - oczyszczony i obrany kawałek dyni starłam na drobne wiórki. Jajka utarłam z cukrem zw. i waniliowym aż zbielały a cukier całkiem się rozpuścił. Miksując dodawałam stopniowo roztopiony tłuszcz i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dodałam dynię i skórkę cytrynową, wymieszałam i przelałam masę do naszykowanej formy, tortownicy śr. 26 cm z wkładem kominowym posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piekłam ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przed wyjęciem sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu przekroiłam placek na 2 części wypukły wierzch nieco skrawając - okruchy zostawiłam bo przydadzą się do wykończenia.
KREM - proszek budyniowy rozmieszałam w połowie zimnego mleka a resztę zagotowała. Energicznie mieszając wlałam do gorącego mleka zawiesinę i gotowałam kilka minut aż masa bardzo zgęstniała. Przełożyłam budyń do miseczki i szczelnie przykryłam folią spożywczą żeby nie zrobił się kożuch, odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Banany obrałam, pokroiła w drobną kostkę, skropiłam sokiem cytrynowym. Gdy budyń zupełnie wystygł utarłam go na gładką masę z miękkim masłem i cukrem pudrem. Dodałam banany i zmiksowałam.
PONCZ - w gorącej wodzie rozpuściłam cukier, dodałam sok cytrynowy. Przygotowanym płynem skropiłam obie obręcze ciasta.
WYKOŃCZENIE - tortownicę, tę samą w której piekłam ciasto, ale oczywiście umytą i osuszoną schłodziłam w lodówce. Galaretkę rozpuściłam w 400 ml gorącej wody a gdy zaczęła tężeć wylałam na dno formy. Od razu ułożyłam na niej półplasterki obranej, dojrzałej persymony tak żeby zachodziły na siebie - owoce powinny lekko zatopić się w galaretce - odstawiłam formę do lodówki żeby galareta zastygła. Następnie posmarowałam ją 1/3 kremu bananowego i przykryłam 1 obręczą z ciasta. Na ciasto wyłożyłam większość pozostałego kremu zostawiając 3 łyżki do wykończenia i przykryłam drugą nasączoną obręczą. Formę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Ciasto wyjęłam odwracając formę przyłożoną wierzchem do dużego talerza - żeby galareta się odkleiła od ścianek przyłożyłam na chwilkę ściereczkę zmoczoną w bardzo gorącej wodzie i odciśniętą.
Boki ciasta posmarowałam pozostawioną resztką kremu i obsypałam okruchami z rozdrobionych resztek ciasta, które skroiłam przy przecinaniu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/soneczne-ciasto-z-dynia-kremem.html