ßßß Cookit - przepis na Jesienny placek orkiszowo - marchewkowy

Jesienny placek orkiszowo - marchewkowy

nazwa

Wykonanie

To ciasto kojarzy mi się z jesienią. Nie wiem czemu, może lekki zapach cynamonu zwiastuje zbliżające się coraz większymi krokami Święta . . . Może to zasługa jesiennych orzechów i żurawiny albo słodkiej marchwi - zresztą nie ważne bo jest pyszne nie tylko o tej porze roku. Mięciutkie, wilgotne, pachnące . . . A przepis udostępniła mi kiedyś koleżanka Sylwia, której dzieciaki też bardzo je lubią.
I powiem Wam jeszcze, że moje Żarłoczki zeżarły już pół blaszki zanim dobrze wystygło :-)
składniki:
4 jajka
300 g cukru
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 g masła albo margaryny, albo 1 szkl. oleju roślinnego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 - 3 łyżeczki cynamonu
450 g świeżej marchwi
2 łyżeczki soku z cytryny
100 g orzechów włoskich łuskanych
100 g suszonej żurawiny
POLEWA: 2 łyżeczki masła albo margaryny
6 łyżeczek cukru
3 łyżeczki kakao naturalnego
6 łyżeczek mleka
sposób przygotowania: odmierzyłam sobie najpierw wszystkie składniki sypkie. Cynamon, proszek i sodę zmieszałam z 2-ma łyżkami mąki. Do bakalii też dodałam jej jakieś 2 łyżki i wymieszałam. Masło stopiłam a marchewkę oczyściłam i starłam na małych oczkach tarki jarzynowej - tak jak ziemniaki na placki, dodałam do niej sok z cytryny.
Jajka wybiłam do miski, ubijałam je z cukrem i solą aż masa była bardzo puszysta i prawie biała. Wtedy mieszając dalej łyżką dodawałam partiami mąkę i płynny tłuszcz a potem marchew, mieszankę proszku z cynamonem i na koniec bakalie. Masę przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie blaszka 25x35 cm. Piekłam ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ostudzeniu posmarowałam polewą i posypałam cukrem perlistym.
POLEWA: składniki umieścić w rondelku, zagotować mieszając, pogotować jeszcze chwilkę i gotowe.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/jesienny-placek-orkiszowo-marchewkowy.html