ßßß
Jedliście kiedyś ciasto marchewkowe? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować. Ma ono tak charakterystyczny smak i zapach, że nie sposób mu się oprzeć. Próbowałam już kilku wersji i ciężko byłoby mi wybrać najlepszą, bo wszystkie były bardzo smaczne. Do tego dodałam orzechy, przełożyłam je kremem budyniowym takim jak do karpatki i wyszło z tego całkiem eleganckie ciacho. Jesienią u mnie obowiązkowe.*mała foremka 23*23 cm (jeśli chcecie upiec w standardowej blaszce należy zrobić z półtorej porcji)Składniki: na ciasto:2 szklanki mąki1 szklanka cukru4 jajka1 szklanka oleju2 duże marchewki3 łyżki orzechów włoskichłyżeczka cynamonułyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody na krem:30 g mąki ziemniaczanej20 g mąki pszennej20 g mąki kukurydzianej500 ml mleka2 łyżki cukru200 g masła na polewę:1/4 kostki masła1/4 szklanki cukru pudru3/4 łyżki kakao1 łyżka wrzątkuMarchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i mocno odcisnąć. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę. Nadal ubijając wlać olej i wsypać mąkę. Zmiksować. Na końcu dodać marchewkę i orzechy. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 45 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przekroić na dwa blaty.Przygotować krem: mąki wymieszać z cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobione mąki. Ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Składniki polewy zagotować mieszając, przestudzić i polać ciasto. Wierzch można posypać wiórkami czekolady.