Wykonanie
Aromatyczny, wilgotny, miękki...po prostu super piernik. Polecam na święta. Dzięki
marchewce długo zachowuje świeżość i doskonały smak.Piernik z
marchewką/forma 12x22; 1 szklanka = 250ml; inspiracja /340 g
mąki pszennej200 g startej na drobnych oczkach tarki
marchewki120 g
cukru0,5 szklanki
oleju3
jajka1 łyżka
miodu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
kakao1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika50 g posiekanych
orzechów włoskich (waga po obraniu)polewa lub
cukier puderMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
kakao,
przyprawą do pieczenia.W misce zmiksować
jajka z
cukrem i
miodem. Następnie dodać
olej i nieco mieszkanki suchych składników. Zmiksować. Dodać resztę suchych składników, zmiksować. Dodać
marchew, wymieszać. Dodać
orzechy, wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 45-60 minut (do suchego patyka) w 180°C. W razie gdyby wierzch zaczął się za bardzo rumienić należy przykryć wierzch arkuszem papieru
śniadaniowego. Po wystudzeniu polać polewą lub roztopioną
czekoladą albo posypać
cukrem pudrem.

Wpis został przygotowany w ramach wspólnego przygotowania słodkości dla Mikołaja. Pozostałe pyszności możecie znaleźć u Zuzanny,
Gin, Panny Malwinny .Mam nadzieję że mikołaj przyniósł Wam coś słodkiego :)Kategoria:ciasta i deseryAutor(ka): chantel111 Czas publikacji: środa, 06 grudnia 2017 17:12OpcjePoleć znajomemu wpis „Piernik
marchewkowy miękki i pachnący”Polecane wpisyZdrowsza wersja szyszekKojarzycie te pyszne lepiące łakocie z
ryżu preparowanego? Przedstawiam Wam wersję, która jest nieco zdrowsza, a będzie odpowiadać tym, którzy lubią słodkie, chPiernik na
piwieŚwięta już niedługo, a wraz z nimi i nadejściem zimy mamy większą ochotę na pachnące
przyprawami ciasta. Piernik jest typowym wypiekiem świątecznym i choć przyzWłoski
Szpinak Pie - warzywa w słodyczachKolejnym warzywem, które postanowiłam użyć do wypieku jest
szpinak. W zeszłym roku zrobiłam tort żabiego króla , który cieszył się popularnością i z komentarzyMus z dyni z
amarantusemkawałek dyni 6 łyżek ekspandowanego
amarantusa 1 łyżka posiekanych
orzechów 1 łyżka pestek dyni 4
suszone daktyle 1 łyżka
miodu 1 łyżeczka
masła klarowanego kaw
Cynamonowe pierogi z
jabłkami2-3
jabłka (Champion)
mąka sól cynamon 1 łyżka
miodu 2 łyżki posiekanych
orzechów 1 łyżeczka
masła cynamon Orzechy przesmażyć z
miodemTrackback