Wykonanie
Pin It

Wczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na
sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta
marchewkowego. Jest doskonałe,
marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku,
cynamon i
kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.


Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:2 szklanki
mąki1,5 szklanki
cukru2 szklanki drobno utartej
marchewki4
jaja1 i 1/4 szklanki
oleju2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
solipłatki migdałowe do posypania ciasta
cukrowe gwiazdki
Polewa czekoladowa:2 łyżki
kakao8 łyżeczek
cukru2 łyżeczki
masła2 łyżki
mleka

Wykonanie:
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
olej,
marchewkę, przesianą
mąkę wraz z
przyprawami i szczyptą
soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmujemy z formy.W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. Na koniec posypujemy
płatkami migdałowymi i cukrowymi gwiazdkami.
