ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Pin It
Wczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.
Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 szklanki drobno utartej marchewki
4 jaja
1 i 1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
płatki migdałowe do posypania ciasta
cukrowe gwiazdki
Polewa czekoladowa:
2 łyżki kakao
8 łyżeczek cukru
2 łyżeczki masła
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmujemy z formy.
W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi i cukrowymi gwiazdkami.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/01/ciasto-marchewkowe-z-polewa-czekoladowa.html