ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto marchewkowe

Czekoladowe ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Przepis dostałam od Teściowej - trudno o szybsze i prostsze w wykonaniu ciasto, a przy tym bardzo smaczne, wilgotne i puszyste. Dzięki niemu przekonałam się zarówno do ciast z marchewką ( w ogóle nie wyczuwalną w smaku ani strukturze ciasta! ), na które nie miałam wcześniej jakoś odwagi, jak i tych z olejem. Dzięki olejowi właśnie ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
2 szklanki startej na drobnej tarce marchewki ( ja ucieram w malakserze)
1 szklanka oleju
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
4 czubate łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Marchewkę ucieram drobno w malakserze.
Potem zakładam końcówkę mieszającą i dodaję wszystkie pozostałe składniki, po czym włączam mieszanie.
Dokładnie wymieszaną masę przelewam do dwóch form do pieczenia - keksówek wielkości 10 x 24 cm.
Piec 50 min w 180 st. ( Czy ciasto już jest upieczone można sprawdzić za pomocą wetkniętego w nie patyczka - np. do szaszłyków - kiedy wetknięty w ciasto patyczek jest suchy, znaczy, ze ciasto jest gotowe)
Wersja dla osób bez malaksera: marchewkę ucierać na tarce. Jajka utrzeć z cukrem i olejem, dodać mąkę, kakao, cynamon, proszek i sodę, dokładnie zmiksować. Dodać marchewkę, wymieszać na jednolitą masę.
Jeśli formy do ciasta, które mamy nie są teflonowe lub silikonowe, smarujemy je masłem i wysypujemy tartą bułką.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/06/Czekoladowe-ciasto-marchewkowe.html