ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, wydawało mi się nie smaczne, ciężkie i okropne taka typowa fujka na samą myśl bez spróbowania. Było tak do momentu pojechania do Świnoujścia, i spróbowania tam tego ciasta - szczerze? zakochałam się ze wzajemnością, plus do tego szklanka zimnego mleka och! Jest to jeden z tych przepisów, do którego zawsze będę wracać. Może nie tak często jak bym chciała, ze względu na jego wielką bombę kaloryczną - jednak warto czasami po grzeszyć dla dobrego smakołyku :-)
Składniki do ciasta:
Marchew 3,5 szklanki
Cukier 3,5 szklanki
Mąka 3 szklanki
Olej 2,5 szklanki
Jajka 7 sztuk
Soda 4 łyżeczki
Cynamon 4 łyżeczki
Sól 2,5 łyżeczki
Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
Jaja ubijamy z cukrem na białą puszystą masę, następnie dolewamy olej i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści zupełnie. Następnie dodajemy suche składniki (soda oczyszczona, cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz mąka) wszystko mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy, Następnie utartą marchewkę na drobnych oczkach wrzucamy i mieszamy łyżką, do połączenia się składników.
Ciasto dodatkowo polałam czekoladową polewą, jednak można użyć polewy typowo do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego.
Polewa czekoladowa:
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
50g masła
Wszystkie składniki wrzucamy do rondla mocno podgrzewamy do zagotowania.
Śnieżnobiała polewa:
200g serka naturalnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
50g cukru pudru
1 łyżeczka z soku z cytryny
2-3 łyżki masła
Serek miksujemy z masłem na wyjątkowo gładką masę. W trakcie mieszania, dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Na końcu skrapiamy cytryną. Tak przygotowaną masę, nakładamy na ciasto ale dopiero jak ostygnie.
* przepis na śnieżnobiałą polewę można wybrać dowolny, każdy znajdzie coś dla Siebie po poszukania go pod linkiem POLEWA DO CIASTA MARCHEWKOWEGO
Pieczenie około 1h w 170-180 stopniach bez termoobiegu.
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2014/09/ciasto-marchewkowe.html