Wykonanie

Nigdy nie
jadłam ciasta
marchewkowego, wydawało mi się nie smaczne, ciężkie i okropne taka typowa fujka na samą myśl bez spróbowania. Było tak do momentu pojechania do Świnoujścia, i spróbowania tam tego ciasta - szczerze? zakochałam się ze wzajemnością, plus do tego szklanka zimnego
mleka och! Jest to jeden z tych przepisów, do którego zawsze
będę wracać. Może nie tak często jak bym chciała, ze względu na jego wielką bombę kaloryczną - jednak warto czasami po grzeszyć dla dobrego smakołyku :-)

Składniki do ciasta:
Marchew 3,5 szklanki
Cukier 3,5 szklanki
Mąka 3 szklanki
Olej 2,5 szklanki
Jajka 7 sztuk
Soda 4 łyżeczki
Cynamon 4 łyżeczki
Sól 2,5 łyżeczki
Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
Jaja ubijamy z
cukrem na białą puszystą masę, następnie dolewamy
olej i ubijamy dalej aż
cukier się rozpuści zupełnie. Następnie dodajemy suche składniki (
soda oczyszczona,
cynamon,
sól,
proszek do pieczenia oraz
mąka) wszystko mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy, Następnie utartą
marchewkę na drobnych oczkach wrzucamy i mieszamy łyżką, do połączenia się składników.Ciasto dodatkowo polałam
czekoladową polewą, jednak można użyć polewy typowo do ciasta
marchewkowego z
serka śmietankowego.
Polewa czekoladowa:2 łyżki
mleka3 łyżki
cukru2 łyżki
kakao50g
masłaWszystkie składniki wrzucamy do rondla mocno podgrzewamy do zagotowania.Śnieżnobiała polewa:200g
serka naturalnego1 łyżeczka
cukru waniliowego50g
cukru pudru1 łyżeczka z
soku z cytryny2-3 łyżki
masłaSerek miksujemy z
masłem na wyjątkowo gładką masę. W trakcie mieszania, dodajemy
cukier puder i
cukier wanilinowy. Na końcu skrapiamy
cytryną. Tak przygotowaną masę, nakładamy na ciasto ale dopiero jak ostygnie.* przepis na śnieżnobiałą polewę można wybrać dowolny, każdy znajdzie coś dla Siebie po poszukania go pod
linkiem POLEWA DO CIASTA
MARCHEWKOWEGOPieczenie około 1h w 170-180 stopniach bez termoobiegu.

Smacznego!