ßßß
składniki:20 dkg miękkiego masła lub margaryny1 szkl. cukru i 3 łyżki1 op. cukru wanilinowego 16 g3 jajka2 , 5 szkl. mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szczypta soli3 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego1 łyżeczka aromatu do ciast - rumowego0 , 5 szkl. mleka i 3 łyżki3 - 4 twarde gruszki0,5 szkl. wody0,5 szkl. cukrusok z jednej cytryny - na syrop do gruszekdo formy - 1 łyżka masła2 łyżki tartej bułkisposób przygotowania: Formę w kształcie pierścienia (tortownicę z kominem) wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. W rondelku ugotowałam syrop z wody, cukru i soku cytrynowego. Gruszki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i wycięłam gniazda nasienne. Obgotowałam je ok. 3 min. w syropie, osączyłam - można też pójść na skróty i użyć po prostu gruszek z kompotu albo syropu. Nie polecam dodawania surowych bo tracą objętość i w cieście robią się dziury.
Mięciutkie masło utarłam mikserem z cukrem zw., szczyptą soli i cukrem wanilinowym, dodawałam po jednym jajku, cały czas ucierając. Masa może chwilami wyglądać jakby się zważyła, ale nie należy się tym przejmować. Dosypywałam stopniowo przesianą mąkę i dolewałam 0,5 szkl. mleka oraz aromat. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego musu. 2/3 ciasta wyłożyłam na dno formy. Na nim ułożyłam kawałki owoców. Do reszty ciasta dosypałam kakao, 3 łyżki cukru i wlałam 3 łyżki mleka, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na gruszki, lekko rozsmarowując łyżką. Piekłam ok. 50 - 60 min. w temp. 170 st. C. Z formy wyjęłam po przestudzeniu.Wierzch można polać polewą czekoladową z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i posypać kruszonymi orzechami albo oprószyć cukrem pudrem.