ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowy wieniec z gruszkami, czekoladą i orzechami

Dwukolorowy wieniec z gruszkami, czekoladą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Ten przepis mam i wykorzystuję od wielu lat. Przepisałam go dawno temu chyba z torebeczki cukru wanilinowego albo proszku do pieczenia. Zwróćcie uwagę na opakowania kupując te produkty bo można tam znaleźć bardzo fajne i proste przepisy.
składniki:
20 dkg miękkiego masła lub margaryny
1 szkl. cukru i 3 łyżki
1 op. cukru wanilinowego 16 g
3 jajka
2 , 5 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
1 łyżeczka aromatu do ciast - rumowego
0 , 5 szkl. mleka i 3 łyżki
3 - 4 twarde gruszki
0,5 szkl. wody
0,5 szkl. cukru
sok z jednej cytryny - na syrop do gruszek
do formy - 1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
sposób przygotowania: Formę w kształcie pierścienia (tortownicę z kominem) wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. W rondelku ugotowałam syrop z wody, cukru i soku cytrynowego. Gruszki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i wycięłam gniazda nasienne. Obgotowałam je ok. 3 min. w syropie, osączyłam - można też pójść na skróty i użyć po prostu gruszek z kompotu albo syropu. Nie polecam dodawania surowych bo tracą objętość i w cieście robią się dziury.
Mięciutkie masło utarłam mikserem z cukrem zw., szczyptą soli i cukrem wanilinowym, dodawałam po jednym jajku, cały czas ucierając. Masa może chwilami wyglądać jakby się zważyła, ale nie należy się tym przejmować. Dosypywałam stopniowo przesianą mąkę i dolewałam 0,5 szkl. mleka oraz aromat. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego musu. 2/3 ciasta wyłożyłam na dno formy. Na nim ułożyłam kawałki owoców. Do reszty ciasta dosypałam kakao, 3 łyżki cukru i wlałam 3 łyżki mleka, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na gruszki, lekko rozsmarowując łyżką. Piekłam ok. 50 - 60 min. w temp. 170 st. C. Z formy wyjęłam po przestudzeniu.
Wierzch można polać polewą czekoladową z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i posypać kruszonymi orzechami albo oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/dwukolorowy-wieniec-z-gruszkami.html