Wykonanie
Naprawdę, n o bez jaj;) Właśnie z tego powodu zaintrygował mnie przepis na bezjajeczną babkę
pomarańczową z książki "Kuchnia domowa...". Moja baba może nie miała jaj, ale za to miała sok z połowy
cytryny i tartą
skórkę cytrynową :) Ledwo ją upiekłam i ozdobiłam, a tu akurat niespodziewanie przyjechali do mnie goście. Dobrze, że byłam na to przygotowana :)
![](/Data/Images/smakinatalerzu.blogspot.com\2013_slash_03_slash_cytrynowa-babka-bez-jaj/l/-424565385.JPG)
Taki przepis jest adresowany szczególnie dla tych osób, które w ferworze świątecznych przygotowań kupiły za mało
jajek i muszą je bardzo ograniczać, by wystarczyło ich na pisanki i
jaja w
majonezie lub faszerowane. Albo dla tych, do których zapowiedzą się goście, a nie ma możliwości, by wyskoczyć do sklepu po brakujące
jajka :) Polecam go również wszystkim ciekawskim:) W przypadku tego przepisu nie trzeba się o to martwić.Albo dla tych, którzy
jajek jeść nie mogą lub mogą, ale nie za dużo. W czasie świąt, przy dużej ilości wypieków i pysznych potraw istnieje ryzyko, że cholesterol osiągnie swoje apogeum. Owszem, raz w roku można sobie pozwolić, ale zawsze należy to czynić z rozwagą :)Składniki:300 g
mąki pszennej200 g
cukru (w przepisie były 2 szklanki)50 g margaryny/masła3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru wanilinowegosok z 1/2
cytrynyskórka z 1
cytryny(pOszalałam i zrobiłam z 2)ok. 280 ml
mlekatrochę
margaryny do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formyPrzygotowanie:Rozpuścić i ostudzić margarynę/masło.W misce wymieszać razem
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy. Do sypkich składników dodać tłuszcz,
mleko,
sok z cytryny, startą
skórkę cytrynową i dokładnie utrzeć mikserem.Ciasto przełożyć do odpowiednio przygotowanej formy* i piec w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut**.Gotową babkę pozostawić w formie na kilkanaście minut do ostygnięcia, po czym ostrożnie wyłożyć ją na talerz odwracając formę do góry dnem.* Takie blachy do babek trudno wysmarować tłuszczem (chyba, że ma się w domu do pomocy dzieci i ich małe rączki). Tyle, ile się da, wysmarować palcami, a do trudniej dostępnych miejsc polecam wykorzystać pędzelek :) Obsypywanie
bułką tartą polecam zacząć od wystającego środka formy, boki obsypuje się już znacznie łatwiej manipulując formą na różne strony.** W książce zalecano piec 45 minut. Mam piekarnik z termoobiegiem i piekłam krócej (dłużej pieczona babka będzie zbyt twarda).
![](/Data/Images/smakinatalerzu.blogspot.com\2013_slash_03_slash_cytrynowa-babka-bez-jaj/l/-223389129.JPG)
Aby udekorować babkę, można posypać ją
cukrem pudrem lub polać lukrem np.
cytrynowym.Do wykonania lukru
cytrynowego potrzebny będzie
cukier puder i
sok z cytryny. W kubeczku należy wymieszać kilka łyżek
cukru i trochę soku - jeśli będzie za gęsty, to dolać soku (w małych ilościach), jeśli za rzadki, to dosypać
cukru.
Lukier powinien
mieć konsystencję na tyle gęstą, aby powoli spływała po cieście. Polukrowaną babkę można następnie posypać startą
skórką cytrynową (ja trę bezpośrednio nad babką) lub pokrojonymi
suszonymi owocami.
![](/Data/Images/smakinatalerzu.blogspot.com\2013_slash_03_slash_cytrynowa-babka-bez-jaj/l/-937150290.JPG)
Babka jest smaczna i łatwa do przygotowania.Ma nieco zwartą konsystencję, co wynika to z braku
jajek.
![](/Data/Images/smakinatalerzu.blogspot.com\2013_slash_03_slash_cytrynowa-babka-bez-jaj/l/572827791.JPG)
Smacznych i radosnych Świąt!
![](/Data/Images/smakinatalerzu.blogspot.com\2013_slash_03_slash_cytrynowa-babka-bez-jaj/l/1550125777.jpg)