Wykonanie
Dlaczego puchowe? Bo tego ciasta nie da się inaczej nazwać. Jest tak miękki i puszyste, że z każdym kęsem po prostu rozpływa się w ustach. Głównymi jego zaletami jest ekspresowy czas wykonania oraz cudowny smak. Do ciasta możecie użyć
owoców świeżych, mrożonych lub takich z kompotu. Świetnie sprawdzają się
jabłka,
wiśnie,
owoce leśne lub
truskawki. Przepis wyjściowy pochodzi ze strony Wielkie Żarcie, a autorem jest gosiekb. Ta wersja jest trochę zmodyfikowana i według mnie smaczniejsza.
![](/Data/Images/kuchniaszerokootwarta.blogspot.com\2012_slash_04_slash_puchowe-ciasto-z-owocami/l/-363370573.JPG)
Składniki:5
jajek90 ml
mleka250 g
margaryny2 1/2 szklanki
mąki (szklanka 250 ml)1 1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
aromatu cytrynowego1 łyżeczka
cukru wanilinowego2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaDowolne
owoce (
truskawki,
jabłka,
gruszki,
owoce leśne,
wiśnie,
śliwki,
nektarynki itp.)
margaryna +
bułka tarta (do wysmarowania formy)
Margarynę z
mlekiem,
cukrem i
cukrem wanilinowym zagotować i przestudzić. Do przestudzonej
margaryny dodać
żółtka, aromat oraz przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z odrobiną
soli i ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do keksówki (lub na blaszkę) wysmarowaną
margaryną i obsypaną
bułką. Na górze ciasta poukładać
owoce. Piec w 180 stopniach (dolna grzałka) około 55 minut, do suchego patyczka. Smacznego!