Wykonanie
Przepis, z moimi drobnymi zmianami, pochodzi ze strony Mojeciasto.pl . Mam ten problem, że nie umiem sztywno trzymać się receptur i zawsze coś pozmieniam. Zaleta to czy wada? Tego nie wiem, ale rolada wyszła na prawdę bardzo pyszna.

składniki:
BISZKOPT - 50 g
masła albo
margaryny5
jajek1/3 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąki tortowej1 dobrze czubata łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
cukru pudruSYROP - 1/2 szkl.
syropu ze
skórek pomarańczowych kandyzowanych4 łyżki
spirytusuMASA - 2
żółtka3/4 szkl.
śmietanki kremówki 30-36%1/3 szkl.
cukru3/4 szkl. suchego
maku niebieskiego2 łyżki
miodu akacjowego4 łyżeczki
żelatyny w proszku2 łyżki
likieru pomarańczowego na
lukier: sok z połowy
cytryny,
cukier puderdo posypania: troszkę suchego
maku,
skórka pomarańczowa
sposób przygotowania:
BISZKOPT -
białka jaj ubiłam na sztywną pianę dodając stopniowo
cukier. Następnie dodawałam po jednym
żółtku, cały czas miksując. Dosypałam także
mąki przesiane z
solą i proszkiem, wlałam ekstrakt
waniliowy a na koniec roztopione, przestudzone
masło, delikatnie wymieszałam łyżką. Masę wylałam na dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Gorący
biszkopt wyłożyłam do góry nogami na czystą lnianą ściereczką oprószoną
cukrem pudrem w taki sposób aby papier był na wierzchu. Oderwałam go a ciasto zwinęłam razem ze ściereczką w dość ciasną roladę i odłożyłam do całkowitego wystudzenia.
SYROP -
wodę zagotowałam z
syropem, ostudziłam, dodałam
spirytus.MASA -
mak zalałam wrzątkiem i po kilku minutach odcedziłam bardzo dokładnie na gęstym sicie. Zmieliłam 2
razy.
Żelatynę zalałam 1/3 szkl. zimnej
wody a gdy napęczniała podgrzałam i mieszałam aż się rozpuściła. Zimną
śmietanę ubiłam na sztywno.
Żółtka utarłam z
cukrem, dodałam
mak,
miód,
śmietanę ubitą oraz przestudzoną
żelatynę i
likier. Wymieszałam i grubą warstwą wyłożyłam na rozwiniętą i nasączoną uprzednio
syropem roladę. Zwinęłam i odłożyłam do lodówki na 1-2 godziny żeby masa stężała - roladę trzeba ułożyć brzegiem ciasta do dołu. Następnie posmarowałam ją lukrem, posypałam odrobiną suchego
maku i posiekaną kandyzowaną
skórką pomarańczową.