Tradycyjny sernik na kruchym spodzie, ozdobiony kratką i polany lukrem.SKŁADNIKICiasto: (forma 24 x 24 cm)40 dag mąki20 dag masłaszklanka cukru pudru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%2 żółtkaSernik:1kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego)1szklanki cukrucukier waniliowy2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej3 jajkaLukier7 łyżek cukru pudrusok z połowy cytrynyPRZYGOTOWANIE:Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy.Sernik:Białka (3 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną oraz budyń wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast.Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. Cukier puder oraz sok z cytryny dokładnie połączyć i polukrować nim gotowy sernik.