ßßß
Wilgotny, puszysty, dekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący wanilią, rozpływa się w ustach.
Ciasto:40 dag mąki20 dag masłaszklanka cukru pudru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%2 żółtkaSernik:1,5 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego)1,5 szklanki cukrucukier waniliowylaska wanilii2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru)2 jajkaOpcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć )
PRZYGOTOWANIE:Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy.Sernik:Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka (+ 4 żółtka z masy makowej) zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wanilie przeciąć na połowę wyskrobać ziarenka i dodać do masy jajecznej wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie (budyniem można posypać bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.Wykonanie:Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast.Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować.