Wykonanie
![](/Data/Images/rarossa.blogspot.com\2013_slash_12_slash_sernik/l/-501419974.jpg)
Wilgotny, puszysty, dekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący
wanilią, rozpływa się w ustach.
![](/Data/Images/rarossa.blogspot.com\2013_slash_12_slash_sernik/l/1901822686.jpg)
Ciasto:40 dag
mąki20 dag
masłaszklanka
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
śmietany 18%2
żółtkaSernik:1,5 kg
białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego)1,5 szklanki
cukrucukier waniliowylaska wanilii2 budynie
waniliowe (jeżeli używamy budyniu z
cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego
cukru)2
jajkaOpcjonalnie
bakalie (zalać gorąca
wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć )
![](/Data/Images/rarossa.blogspot.com\2013_slash_12_slash_sernik/l/1549651308.jpg)
PRZYGOTOWANIE:Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier,
sól i
masło. Posiekać aż
masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać
żółtka, oraz
śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym
ciastem wyłożyć spód blachy.Sernik:
Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę.
Żółtka (+ 4
żółtka z masy makowej) zmiksować z
cukrem oraz
cukrem waniliowym.
Wanilie przeciąć na połowę wyskrobać ziarenka i dodać do masy jajecznej wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do
sera dodać masę jajeczną,
budyń i
bakalie (
budyniem można posypać
bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z
białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.Wykonanie:Na ciasto wylać masę
serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast.Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować.
![](/Data/Images/rarossa.blogspot.com\2013_slash_12_slash_sernik/l/478818705.jpg)