Wykonanie

Ulubiony sernik mojej mamy, w
cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co prawda można spotkać się z sernikiem o tej nazwie, ale ciasta te są bez
maku i znacznie różnią się od tego który ja pamiętam z dzieciństwa. W smaku podobny smak do sernika z
makiem, lecz cały urok tego smakołyku to kleksy
maku w serniku i kolorowe
bakalie.

SKŁADNIKI: (forma 20x20)Ciasto:30 dag
mąki15 dag
masła0,75 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
śmietany 18%2
żółtkaSernik:1 kg
białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego)szklanka
cukrucukier waniliowy2 budynie
waniliowe (jeżeli używamy budyniu z
cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego
cukru)2
jajkaOpcjonalnie
bakalie (zalać gorąca
wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć )Masa makowa:50 dag
maku20-30 dag
cukru4
białka5 dag
masła (stopionego)PRZYGOTOWANIE:Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier,
sól i
masło. Posiekać aż
masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać
żółtka, oraz
śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym
ciastem wyłożyć spód blachy.Sernik:
Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę.
Żółtka (+ 4
żółtka z masy makowej) zmiksować z
cukrem oraz
cukrem waniliowym. Do
sera dodać masę jajeczną,
budyń i
bakalie (
budyniem można posypać
bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) dokładnie wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z
białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.Masa makowa:
Mak zalewamy
wodą i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie gotowania
mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej
wody. Następnie 3
razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony
mak dokładnie ucieram z
cukrem, dodaje
masło,
bakalie oraz sztywną pianę z
białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam.Wykonanie:Na cieście na przemiennie pasami układać
ser i
mak, następna warstwę układać w ten sposób aby gdzie na poprzedniej warstwie był
ser ułożyć
mak, i tak powtarzać do wykończenia składników.Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować.

