ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO-BABECZKI

KRUCHE CIASTO-BABECZKI

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto jest często wykorzystywane do różnego rodzaju wypieków. Ja używam go do serników,ciasta z owocami, szarlotki, a także do babeczek, które są bardzo dekoracyjne.
SKŁADNIKI:
50 dkg mąki
25 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy. jeżeli ciasta używamy jako spód po np. sernik można go używać bez wstępnego chłodzenia czy podpiekania. Wystarczy na ciasto wyłożyć masę i piec. Ciasto na babeczki również nie wymaga chłodzenia, ciasto tylko rozwałkowujemy wykrawamy kółeczka wylepiamy foremki i pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/12/kruche-ciasto-babeczki.html