ßßß
Składniki:kruchy spód:- 180g mąki- 100g masła- 3 łyżki cukru pudru- 1 łyżka cukru waniliowego- 1 jajko- pół łyżeczki proszku do pieczeniakrem cytrynowy:- sok z czterech cytryn- skórka otarta z dwóch cytryn- 125 ml wody- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 70g cukru pudru- 100g masła- 1 jajko- 3 żółtka
PrzygotowanieMąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, jajko i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy całość widelcem lub łyżką a następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania plastycznej kuli. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać je mąką, jednak pamiętamy, że ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo. Tak powstałą kulkę wkładamy do lodówki na 30 min i w tym czasie robimy krem cytrynowy.Wyciskamy sok z cytryn i ocieramy z dwóch skórkę umieszczając wszystko w garnku, dolewamy wody i podgrzewamy na małym gazie. Dosypujemy cukru pudru oraz mąkę ziemniaczaną cały czas mieszając składniki. Dodajemy masło i w momencie gdy uzyskamy jednolitą konsystencję wlewamy żółtka i jajko energicznie mieszając tak aby powstał gęsty krem o konsystencji budyniu. Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim silikonową formę (lub zwykłą wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą). Pieczemy 20 min w 190 stopniach. Na ostudzony spód wylewamy krem ozdabiamy cytrynami i wkładamy do lodówki na około 2h.
Smacznego :)