Wykonanie

Ciasto dla cierpliwych, ale na te rarytas warto poczekać.Nie jest to klasyczny sękacz sejneński pieczony nad ogniem, ale... jak się nie ma wersji oryginalnej, trzeba zadowolić się wersją zastępczą.

Składniki:-7
jajek-1 szklanka
mąki typ 450-2/3 szklanki
mąki ziemniaczanej-1 i 1/2 szklanki
cukru pudru-5 dkg mielonych
migdałów-15 dkg
masła-5 dkg
margaryny-2 łyżki kwaśnej
śmietany 30%-1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
aromat rumowy lub
waniliowy
Masło i
margarynę roztapiamy i studzimy.
Mąki z
proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z
cukrem.Dodajemy
masło wymieszane z e
śmietaną i miksujemy.

Dodajemy
mąkę,
migdały i aromat i miksujemy na wolnych obrotach.

Dodajemy pianę z
białek i mieszamy.

Foremkę natłuszczamy i na jej dno wylewamy warstwę ciasta ( ok. 1 cm ).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 10 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i wlewamy kolejną warstwę ciasta ( 1 cm ).

Ponownie zapiekamy do zrumienienia ( ok. 10 minut ).Warstwy wylewamy i zapiekamy do wyczerpania ciasta i oczywiście pojemności foremki.Im więcej warstw, tym ciasto ciekawiej wygląda.

Gotowe.


Smacznego!