ßßß Cookit - przepis na Sękacz z foremki

Sękacz z foremki

nazwa

Wykonanie

Ciasto dla cierpliwych, ale na te rarytas warto poczekać.
Nie jest to klasyczny sękacz sejneński pieczony nad ogniem, ale... jak się nie ma wersji oryginalnej, trzeba zadowolić się wersją zastępczą.
Składniki:
-7 jajek
-1 szklanka mąki typ 450
-2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 i 1/2 szklanki cukru pudru
-5 dkg mielonych migdałów
-15 dkg masła
-5 dkg margaryny
-2 łyżki kwaśnej śmietany 30%
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-aromat rumowy lub waniliowy
Masło i margarynę roztapiamy i studzimy.
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem.
Dodajemy masło wymieszane z e śmietaną i miksujemy.
Dodajemy mąkę, migdały i aromat i miksujemy na wolnych obrotach.
Dodajemy pianę z białek i mieszamy.
Foremkę natłuszczamy i na jej dno wylewamy warstwę ciasta ( ok. 1 cm ).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i wlewamy kolejną warstwę ciasta ( 1 cm ).
Ponownie zapiekamy do zrumienienia ( ok. 10 minut ).
Warstwy wylewamy i zapiekamy do wyczerpania ciasta i oczywiście pojemności foremki.
Im więcej warstw, tym ciasto ciekawiej wygląda.
Gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/01/sekacz-z-foremki.html