Wykonanie
Program Paired to nowy kulinarny program
marki Sheraton, który stworzony jest w oparciu o światowe kulinarne trendy. Paired - to selekcja lokalnych przekąsek w towarzystwie win premium lub piw rzemieślniczych. Program, a w zasadzie karta przekąsek dedykowana jest osobom, które szukają czegoś nowego, niebanalnego, nowych wrażeń kulinarnych.Paired jest jednym z pierwszych etapów transformacji
marki Sheraton w ramach
planu Sheraton 2020. Program dostępny jest w hotelach Sheraton na całym świecie, my poznaliśmy menu dostępny w Lobby Barze 512 w hotelu Sheraton w Sopocie.

Czy ja znalazłam swoją ulubioną kulinarną parę?Paired to poznawanie lokalnych smaków w nowoczesnym wydaniu, dlatego regionalne produkty w tym menu są dobrze widoczne np. kaszubskie
sery,
śledzie, regionalne
kiełbasy czy kaszubskie
truskawki.




Miałam okazję obserwować prawdziwych mistrzów kuchni przy pracy. Podziwiałam precyzję, z jaką powstają te małe kulinarne cuda, z jaką pasją zastępca szefa kuchni hotelu Sheraton Marek Soczewka opowiada nam o produktach i zaraża chęcią do eksperymentowania i szukania nowych wrażeń
smakowych, by
potem dzięki
wiedzy sommeliera Andrzeja Strzeleckiego delektować się tymi przekąskami w towarzystwie dobranych win premium, które podkreślały smak potraw.



1.
pstrąg bałtycki, marynowane
jabłko, emulsja ze szczawiu -
wino Henri Bourgeois Sancerre Les Barrones 2014, Loire, France
Pstrąg bałtycki, a w zasadzie
troć miała zwarte i delikatne
mięso, które zostało podkreślone smakiem szczawiu i
jabłek marynowanych w soku z
kiszonych ogórków.
Wino, które zaserwowane do tej przekąski charakteryzuje się dużą kwasowością i
owocową nutą.




2.
buraki,
kozi ser -
wino Marchesi de Frescobaldi Castello di Pomino 'Pomino Bianco' 2013, Tuscany, ItalyWędzony
kozi ser prosto z Kaszub w towarzystwie
buraków to w zasadzie już dobra klasyka, a towarzystwie włoskiego
wina to pełnia smaku.



3. bałtycki
śledź, ceviche z
czerwonej cebuli, kwaśna
śmietana,
malina -
wino Allendorf Rudesheim Berg Roseneck Riesling Erstes Gewachs 2013, Rheingau, GermanyTo mój faworyt, moja kulinarna para - nieco korzenny
śledź z charakterystycznym ceviche z
cebuli z wyraźną nutą
kolendry zbalansowała kwaśna
śmietana i sos z
malin, a pełni szczęścia dodał niemiecki Riesling (bogaty w kwasowość, długi finisz, Riesling to idealny szczep, który współgra z kuchnią polską).


4. wędzona
kaczka "pierśnik", puree z
czerwonej kapusty,
sól lawendowa -
wino Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz 2012, South Australia
Kaczka najpierw leżakowała w solance, a
potem przygotowano ją metodą sous-vide, czyli techniką trochę molekularną, bo gotowaną próżniowo w niskiej temperaturze przez kilka godzin, a uwędzoną ją na naszych oczach, dzięki
czemu całość wyglądała bardzo efektownie.
Kaczka była soczysta i o zwartej konsystencji, a jej smak podkreśliło australijskie
wino o smaku
jeżyn i
czekolady.





5.
kabanos,
kiełbasa myśliwska,
kiełbasa polska -
wino Bodegas Emilio
Moro, Ribera del Duero, Spain
Kiełbasy prosto z regionu, czyli gospodarstwa z Kaszub to pełnia smaku sama w sobie - aromatyczne, pachnące, wyborne!
Kabanos z dodatkiem
sarniny rewelacyjny - z przykrością stwierdzam, bo zarzekałam się, że saren jeść nie
będę!
Kiełbasy podano w towarzystwie
musztardy z kawałkami
gorczycy, musu z
buraka i emulsji z
owoców czarnego bzu. Hiszpańskie
wino idealnie wpasowało się w całość.





6. mus z
koziego sera,
daktylowo-
bananowy biszkopt,
truskawki -
wino słodkie z Afryki PołudniowejZaskakującą przekąską okazał się słodko-słony deser z wyczuwalną nutą
koziego sera przekładaną bezglutenowym
biszkoptem. Niezwykle ciekawe zakończenie uczty dopełniło wspaniałe
słodkie wino z kilku szczepów o smaku tropikalnych
owoców.




Program Paired to kulinarne przekąski z dedykowanymi
winami premium lub
piwami rzemieślniczymi, które stanowią ucztę dla wszystkich zmysłów. Regionalność z nutą nowoczesności, luksusowe
wina to program dla wymagających gości oczekujących zaskoczenia.Cena jednej porcji to 10 zł - cena nie obejmuje
wina, porcja
wina zależy od nas ( może to być degustacyjna ilość 50 ml lub klasycznie 150 ml, a nawet cała butelka). Menu dostępne jest w Lobby Barze.
