ßßß Cookit - przepis na Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

nazwa

Wykonanie

Czekoladowe ciasto z cukinii jest obłędnie pyszne. Wilgotne, mocno czekoladowe - poezja. Koniecznie przygotujcie ciasto z cukinii. Ciasta z warzywami są rewelacyjne:
ciasto marchewkowe z ananasem
ciasto czekoladowe z burakami .
ciasto ze szpinakiem .
inspiracja
100 g masła
pół szklanki oleju
3 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
300 g mąki
60 g kakao
250 ml śmietany 18%
3 szklanki startej cukinii ze skórką
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
40 g masła do polewy
tłuszcz+bułka tarta do wysmarowania blaszki
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, stopniowo dodawać olej dalej miksując.
Wbijać kolejno jajka i ucierać mikserem.
Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, proszek i sodę - zmiksować.
Dodawać na przemian mąkę ze śmietaną, a potem kakao i zmiksować.
Pół tabliczki czekolady (50g) pokroić drobno i razem z odsączoną cukinią dodać do masy, wymieszać ręcznie.
Tortownicę (średnica 21cm) lub formę prostokątna 20x30 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą (nie można piec w papierze do pieczenia, bo woda z cukinii tak dobrze nie odparuje).
Przelać ciasto i piec w temp. 160 st.C. przez 45-60 minut, sprawdzić patyczkiem - który ma być czyste, a ciasto i tak będzie wilgotne.
Ciasto ostudzić, a potem przygotować polewę - w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady, a gdy się rozpuści dodać masło i wymieszać.
Polać polewę ciasto, zostawić do ostygnięcia.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/10/ciasto-z-cukinii.html