Wykonanie
Czekoladowe ciasto z
cukinii jest obłędnie pyszne. Wilgotne, mocno
czekoladowe - poezja. Koniecznie przygotujcie ciasto z
cukinii. Ciasta z warzywami są rewelacyjne:ciasto
marchewkowe z
ananasemciasto
czekoladowe z
burakami .ciasto ze
szpinakiem .inspiracja

100 g
masłapół szklanki
oleju3
jajkałyżeczka ekstraktu z
wanilii250 g
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej300 g
mąki60 g
kakao250 ml
śmietany 18%3 szklanki startej
cukinii ze skórką1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady40 g
masła do polewytłuszcz+bułka
tarta do wysmarowania blaszkiMiękkie
masło zmiksować na puszystą masę, stopniowo dodawać
olej dalej miksując.Wbijać kolejno
jajka i ucierać mikserem.Dodać ekstrakt z
wanilii,
cukier, proszek i
sodę - zmiksować.Dodawać na przemian
mąkę ze
śmietaną, a
potem kakao i zmiksować.Pół tabliczki
czekolady (50g) pokroić drobno i razem z odsączoną
cukinią dodać do masy, wymieszać ręcznie.Tortownicę (średnica 21cm) lub formę prostokątna 20x30 cm wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą (nie można piec w papierze do pieczenia, bo
woda z
cukinii tak dobrze nie odparuje).Przelać ciasto i piec w temp. 160 st.C. przez 45-60 minut, sprawdzić patyczkiem - który ma być czyste, a ciasto i tak będzie wilgotne.Ciasto ostudzić, a
potem przygotować polewę - w kąpieli
wodnej rozpuścić tabliczkę
gorzkiej czekolady, a gdy się rozpuści dodać
masło i wymieszać.Polać polewę ciasto, zostawić do ostygnięcia.

