Wykonanie
Długo mogłabym mówić na temat tych babeczek, ale zacznę od tego, że to najlepsze babeczki jakie kiedykolwiek
jadłam. Mało słodkie, intensywne w smaku i rozpływające się w ustach. To najlepsze ciasto
czekoladowe jakie miałam okazję przygotować, włączając w to brownie, które nawet nie dorasta mu do pięt (choć wciąż uważam, że brownie to jedno z lepszych ciast
czekoladowych). Do zrobienia samych babeczek nie potrzebujemy grama
czekolady, ta będzie potrzebna tylko do ganachu. Jeśli wykonaliśmy wcześniej ozdoby (pajęczyny i pająki) to praca pójdzie nam szybciej bo pozostaje tylko pieczenie i ostateczna dekoracja, a naprawdę warto bo smak jest zabójczy. :)Składniki:Ciasto:1 szklanka
cukru3/4 szklanki + 2 łyżki
mąki6 i 1/2 łyżki
kakao3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli1 duże
jajko1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
oleju1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego5 łyżek wrzątku3 łyżki ciemnego
rumuGanache:150 g
gorzkiej czekolady1/3 szklanki kremówki 36%1 łyżeczka
masła2 łyżeczki ciemnego
rumuDodatki:12
czekoladowych pajęczynek (przepis tutaj)12
czekoladowych czarnych wdów (przepis tutaj)Przygotowanie:Babeczki: Nagrzać piekarnik do 160-170 stopni (bez termoobiegu). Do dużej miski przesiać suche składniki na ciasto (
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao,
sól i
cukier). Dodać
jajko,
mleko,
olej, ekstrakt
waniliowy. Miksować przez około 2 minut na średnich obrotach. Dodać wrzątek i
rum. Zmiksować aż ciasto dobrze się połączy (masa powinna być płynna, ale jednolita). Do blachy na muffinki włożyć papilotki. Rozdzielić ciasto na 12 papilotek. Piec około 20 minut, do suchego patyczka. Pozostawić w blaszce do ostygnięcia.Ganache: Zagotować kremówkę w rondelku. Dodać
masło i zdjąć z ognia. Wrzucić drobno posiekaną
czekoladę i mieszać aż ta się rozpuści (jeśli pozostaną kawałki
czekolady, postawić nad ogniem na 10-20 sekund intensywnie mieszając, uważając by nie spalić masy).Na wystudzone babeczki nakładać grubą warstę ganachu łyżeczką. Kiedy polewa będzie już prawie zastygnięta kłaść białe pajęczynki na wierzchu. Po zastygnięciu dekorować czekoladowymi pająkami.

Przepis pochodzi z aplikacji na telefon: Cupcake.