Wykonanie
W ostatnim wpisie przedstawiłam Wam przepis na leczo - węgierską potrawę. Dzisiaj proponuję jej nieco bardziej polską wersję, czyli leczo z
cukinii. Oby dwie wersje są równie smaczne. Leczo z
cukinią zyskuje na
żółtym lub zielonym kolorze i chyba jeszcze ładniej wygląda. Zapraszam na leczo :).

duża cukinia/kabaczek lub 2 mniejsze (żółte lub zielone)4
papryki czerwone2
papryki żółte4
pomidory2
cebule2 łyżki
oleju2 długie
kiełbasyłyżeczka
słodkiej papryki w proszkułyżeczka
ostrej papryki w proszkupół łyżeczki
szafranu (można pominąć)200 ml
przecieru pomidorowegookoło pół szklanki przegotowanej
wody lub
bulionusól,
pieprzświeża
bazylianatka pietruszkiNa początku przygotować
sobie warzywa:
cebulę pokroić w kostkę,
papryki w paseczki,
cukinie obrać ze skórki, wydrążyć miąższ z pestkami i pokroić (użyłam żółtą i zieloną) w większą kostkę,
pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w grubą kostkę.
Kiełbasę pokroić w talarki, wrzucić do garnka z grubym dnem i smażyć aż się zrumieni, a
potem wyjąć z garnka.Do garnka wlać
olej i go rozgrzać, a następnie przesmażyć
cebulę.Pod koniec smażenia dodać
paprykę słodką i ostrą oraz
szafran, chwilę smażyć.Dorzucić
papryki i mieszając co jakiś czas smażyć przez około 15 minut.Dodać
cukinie, wlać trochę
wody lub
bulionu i gotować kolejne 15 minut aż
cukinia zmięknie - dobrze jest nakryć przykrywką garnek.Ostatnim etapem jest dodanie
pomidorów i przecieru, gotowanie aż zacznie bulgotać i następnie doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Na koniec warto dodać posiekaną świeżą
bazylię.Podawać z kromką
chleba i posiekaną
natką pietruszki.

