Wykonanie
Leczo ( węg. Lecsó ) jest tradycyjną narodową potrawą, łącząca trzy ulubione składniki Węgrów:
paprykę,
pomidory i ...
paprykę! Tyle, że w proszku. Danie składa się w równych częściach z
papryki,
pomidorów i
cebuli, duszonych razem. Oryginalnie do smażenia używa się
smalcu, który wegetarianie mogą jednak zastąpić
olejem. Także dodatek
mięsa jest opcjonalny: można dodać
kiełbaski,
parówki czy
boczek lub pozostać przy wersji podstawowej. Tak czy inaczej, danie stanowi pyszną propozycję na obiad lub ciepłą kolację. Wspaniale smakuje z
ziemniakami lub świeżym
pieczywem.
1
czerwona papryka1
żółta papryka2
pomidory2
cebule1 ząbek
czosnku2 łyżeczki
papryki słodkiej w proszkuszczypta
ostrej paprykipieprz i
sól do smaku
smalec lub
olej do smażeniaew.
kiełbasa,
parówki,
boczek.
Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić na plastry, by otrzymać półksiężyce. Podsmażyć na 2 łyżkach
smalcu. Dodać pokrojoną
paprykę. ( Jeśli chcemy dodać
wędlinę, to dodajemy ją właśnie teraz, i lekko podsmażamy na złoto ).Wsypać
przyprawy i wymieszać, po czym od razu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pomidory i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wymieszać i dusić potrawę na małym ogniu, aż
pomidory zamienią się w sos a
papryka będzie miękka. ( Jeśli
pomidory są wyjątkowo mało soczyste, można dodać 2-3 łyżki
soku pomidorowego lub
wody)