ßßß
Składniki (dla 3 osób)1 patison1 papryka czerwona2 pomidory (mogą być też pomidory z puszki)1 duża cebula2 ząbki czosnku2 kawałki kiełbasy1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz, papryka ostra - opcjonalnieolejWykonanieCebulę pokroić w kostkę i zeszklić, przełożyć do garnka z grubym dnem. Paprykę również pokroić w kostkę, obsmażyć i dorzucić do cebuli. Patisona trzeba obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę, dodać do garnka. Do warzyw dodać trochę wody i posolić, gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodać oskórowane i pokrojone w kostkę pomidory. Na sam koniec dodajemy pokrojona w plasterki i podsmażoną kiełbasę, czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy. Jeśli jest za dużo wody to gotujemy bez przykrywki. Doprawiamy do smaku i gotowe.
Opracowała Daria