ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g fasolki
300 g kiełbasy lub boczku
100 g duszonych pomidorów lub przecieru
cebulka
kilka ząbków czosnku
olej lub smalec
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
Fasolę płuczemy i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc. Gotujemy w tej samej wodzie.
W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pokrojone w kostkę mięso i cebulkę a na sam koniec czosnek. Dodajemy je do fasoli gdy zrobi się miękka ale nie papkowata. Dodajemy przyprawy. Kilka fasolek miksujemy z pomidorami i wlewamy do sosu, żeby go zagęścić. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy na ciepło.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/03/fasolka-po-bretonsku.html