ßßß Cookit - przepis na Wegańska fasolka po bretońsku

Wegańska fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Kochani, przepraszamy za tak długą przerwę, ale jak każdy potrzebowaliśmy dłuższych wakacji. Niestety, a "stety" dla was, już minęły :) Wróciliśmy z nową, wieeeelką dawką pozytywnej energii, szczególnie tej do gotowania :)
Pomimo tego, że byliśmy zagranicą dziś proponujemy coś polskiego, rozgrzewającego, idealnego na szarobure jesienne dni. Co powiecie na wegańską fasolkę po bretońsku? Gwarantuje, że smakiem przypomina tą oryginalną. Znów oszukujemy zmysły dodatkiem majeranku i cudownego magicznego składnika - wędzonej słodkiej papryki (koniecznie dobrej jakości!). Nie ukrywam, że po pierwszej łyżce, szukałam w misce kawałków kiełbasy ;p
(2 porcje)
- ok. 200-250 g namoczonej przez ok. 12 h fasoli Jaś (może być inna biała fasola)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym
- 2 duże pokrojone w kostkę pomidory malinowe
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (koniecznie dobrej jakości np. ta)
- sól, pieprz
- olej roślinny
Fasolę odcedzam z wody, w której się moczyła i gotuję do miękkości w osolonej wodzie (ok. 1 h).
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane 2 ząbki czosnku. Gdy czosnek się lekko zarumieni zalewam go puszką pomidorów i wrzucam pomidory malinowe.
Dodaję odcedzoną wcześniej ugotowaną fasolę, przyprawy i gotuję na wolnym ogniu ok. 20-30 min. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/11/weganska-fasolka-po-bretonsku.html