ßßß
(2 porcje)- ok. 200-250 g namoczonej przez ok. 12 h fasoli Jaś (może być inna biała fasola)- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym- 2 duże pokrojone w kostkę pomidory malinowe- 1 płaska łyżeczka majeranku- 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (koniecznie dobrej jakości np. ta)- sól, pieprz- olej roślinnyFasolę odcedzam z wody, w której się moczyła i gotuję do miękkości w osolonej wodzie (ok. 1 h).Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane 2 ząbki czosnku. Gdy czosnek się lekko zarumieni zalewam go puszką pomidorów i wrzucam pomidory malinowe.Dodaję odcedzoną wcześniej ugotowaną fasolę, przyprawy i gotuję na wolnym ogniu ok. 20-30 min. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.Smacznego!