Wykonanie
Kochani, przepraszamy za tak długą przerwę, ale jak każdy potrzebowaliśmy dłuższych wakacji. Niestety, a "stety" dla was, już minęły :) Wróciliśmy z nową, wieeeelką dawką pozytywnej energii, szczególnie tej do gotowania :)Pomimo tego, że byliśmy zagranicą dziś proponujemy coś polskiego, rozgrzewającego, idealnego na szarobure jesienne dni. Co powiecie na wegańską
fasolkę po bretońsku? Gwarantuje, że smakiem przypomina tą oryginalną. Znów oszukujemy zmysły dodatkiem
majeranku i cudownego magicznego składnika - wędzonej
słodkiej papryki (koniecznie dobrej jakości!). Nie ukrywam, że po pierwszej łyżce, szukałam w misce kawałków
kiełbasy ;p
(2 porcje)- ok. 200-250 g namoczonej przez ok. 12 h
fasoli Jaś (może być inna
biała fasola)- 1 duża
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1 puszka (400 g)
pomidorów bez skórek w
sosie pomidorowym- 2 duże pokrojone w kostkę
pomidory malinowe- 1 płaska łyżeczka
majeranku- 1 płaska łyżeczka wędzonej
słodkiej papryki (koniecznie dobrej jakości np. ta)-
sól,
pieprz-
olej roślinnyFasolę odcedzam z
wody, w której się moczyła i gotuję do miękkości w osolonej wodzie (ok. 1 h).Pokrojoną w kostkę
cebulę podsmażam na
oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane 2 ząbki
czosnku. Gdy
czosnek się lekko zarumieni zalewam go puszką
pomidorów i wrzucam
pomidory malinowe.Dodaję odcedzoną wcześniej ugotowaną
fasolę,
przyprawy i gotuję na wolnym ogniu ok. 20-30 min. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.Smacznego!