Wykonanie
Prosty, pyszny, wegański przepis, do którego nie potrzebujemy żadnych wyszukanych składników?Brzmi zachęcająco?Zapraszam więc na niezwykle aromatyczną najprostszą
fasolę w pomidorach z
majerankiem .Wracamy zmęczeni z pracy. Ostatnia rzecz, o której marzymy to założenie kulinarnego fartucha i z zapałem zawodowego kucharza zabranie się za krojenie, siekanie i skomplikowane gotowanie. Pragniemy po prostu usiąść na czterech literach i zjeść coś pożywnego i ciepłego. Smaczna i zdrowa kuchnia to wcale nie kuchnia trudna i czasochłonna. Dzisiaj pokażę Wam moje ratunkowe danie, które jest nie tylko pyszne ale i banalnie proste w wykonaniu. Zwykle przygotowuję je dzień wcześniej, kiedy wiem, że jutro mam ciężki dzień i nie
będę miała czasu ani ochoty na gotowanie. Szczerze, odgrzewana jest jeszcze pyszniejsza. Często gotuję
fasolę w większych ilościach i mrożę już po porcjowaną. Będzie idealna dla zmęczonego mężczyzny szukającego w lodówce czegoś do zjedzenia. Mój już wie, że oprócz lodówki, jest także zamrażalnik.Jak już powiedziałam, przepis na
fasolę w pomidorach jest niezwykle prosty. Sprosta mu nawet największa kulinarna łamaga, chociaż ja osobiście nie wierzę w posiadanie kulinarnego antytalentu. Wszystko jest kwestią chęci. Potrawa ta praktycznie gotuje się sama. To wymarzone danie dla każdego zabieganego Kowalskiego.Nie tylko kwestia prostoty wykonania czyni ten przepis wyjątkowym. Kilka składników, znajdujących się w większości Waszych kuchni, zamienia zwykłą, ugotowaną
fasolę w danie godne króla. Nie bójce się, królowi nie grożą żadne problemy gastryczne. Długie moczenie
fasoli, jak i dodatek
majeranku sprawi, że
fasola nie będzie już u Was na cenzurowanym.
Powiem Wam też w tajemnicy, że to nie tylko nasze danie ratunkowe. Wegańska
fasola w pomidorach z
majerankiem to jedna z naszych ulubionych potraw, którą zawsze rozpoczynamy sezon jesienno-zimowy i jemy ją aż do wczesnej wiosny.
wegańska bezglutenowa(2 porcje)- ok. 200 g namoczonej przez ok. 12 h
fasoli Jaś (może być inna
biała fasola) lub ok. 400 g ugotowanej
fasoli (może być z puszki)- 1 duża
cebula (lub 3 małe)- 2 ząbki
czosnku- 2 puszka (po 400 g)
pomidorów bez skórek w
sosie pomidorowym- 2 łyżki
majeranku- szczypta
cynamonu- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprz-
olej roślinnyFasolę odcedzam z
wody, w której się moczyła i gotuję do miękkości w osolonej wodzie (ok. 1 h).Pokrojoną w kostkę
cebulę podsmażam na
oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane 2 ząbki
czosnku. Gdy
czosnek się lekko zarumieni zalewam go puszką
pomidorów.Dodaję odcedzoną wcześniej ugotowaną
fasolę,
przyprawy i gotuję na wolnym ogniu ok. 40-60 min, tak by sos się zredukował. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.Smacznego!