Wykonanie
Zanim skrytykujecie, że to ciężkostrawne i tłuste, od razu zastrzegam, że nie radzę jeść tej potrawki zbyt często :) Poza tym bardzo polecam ją osobom, które czeka duży wysiłek, bo energii dostarczy naprawdę sporo :) Poza tym - jest bardzo szybka i tania.



Składniki:2
cebule10
pomidorków koktajlowych1
czerwona papryka3 kromki czerstwego, ciemnego
chleba (u mnie żytni)100 g.
kiełbasy typu wiejskaduża garść
ziół:
natki pietruszki,
tymianku i
bazyliisól,
pieprz do smaku2 łyżki
olejukilka łyżek
wody1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka słodkiej
musztardyPrzygotowanie:
Kiełbasę kroję w bardzo cienkie, ukośne plastry,
cebule w grube piórka. Na patelnię z
olejem wrzucam
cebulę, lekko ją
solę i pod pokrywką duszę do zeszklenia. Dokładam
kiełbasę, smażę chwilę razem, po czym dodaję pokrojoną w grubą kostkę
paprykę, a po chwili przecięte na pół
pomidorki. Gdy
papryka lekko zmięknie, dodaję pokrojony w kostkę
chleb. Duszę razem 5 minut, dolewam
wodę, dodaję przecier i
musztardę, a na końcu
zioła. Doprawiam
solą i
pieprzem, jeszcze chwilę podgrzewam razem, Podaję do
chleba.Przepis autorski.
