Ciasto marchewkowe jest jednym z najczęściej pojawiających się ciast w moim domu. Ostatnio przygotowałam je z dodatkiem kremu mascarpone na pewną uroczystość (stąd napis). Ciasto marchewkowe z masą mascarpone smakuje wybornie i na pewno będzie królować na nie jednym stole, bo chętnych na przepis trochę było. Zajrzyjcie dzisiaj też do Ewci Moje Twory Przetwory by zobaczyć Jej wersję marchewkowego ciasta, ponieważ dzisiaj mamy wspólny słodki i marchewkowy poniedziałek :).Zajrzyjcie też do tych przepisów:muffinki marchewkowemuffinki marchewkowo-jabłkoweciasto z burakami .Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone1 i 3/4 szklanki cukruszklanka oleju4 jajka3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu2 szklanki tartej marchewki (około 500 g)puszka ananasapół szklanki orzechów włoskichłyżka skórki startej z pomarańczy500 g mascarpone3 łyżki cukru pudrułyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka startej skórki z pomarańczyBiałka oddzielić od żółtek.Stopniowo wsypywać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ucierać już ręcznie.Dodać starte marchewki, startą skórkę z wyparzonej pomarańczy, orzechy i pokrojonego drobno ananasa.Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.Dużą, prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.Piec godzinę w temp. 160 st.C do tzw.suchego patyczka.Zostawić ciasto do wystudzenia.Przygotować krem miksując na najmniejszych obrotach mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym - bezpieczniej jest to zrobić ręcznie, by masa się nie zważyła.Masę rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać ją skórką z pomarańczy.Schłodzić w lodówce.