Wykonanie
Uwielbiam zupy, a jarzynowa niesie ze sobą wszystko - delikatny smak, moc warzyw i dużo energii na kryzysowe godziny popołudniowe. Idealna nie tylko latem, ale i jesienią. Jest jeszcze w zupie jarzynowej coś cudownego, nie ma innej tak bardzo otwartej na innowacje i kaprysy konsumentów zupy. Do jej przyrządzenia możesz użyć nie tylko swoich ulubionych warzyw, ale przede wszystkim warzyw sezonowych. Zupa jarzynowa może być inna każdego miesiąca, każdej
pory roku.5
marchewek4
pietruszki1
seler1
por1
cebula1/4 główki
kapusty włoskiej1
czerwona papryka1 mała
cukiniazielony groszek z puszki3 litry
bulionu warzywnego lub drobiowego
liść laurowyziele angielskiesólliście
lubczykuzielona
pietruszka1 szkl
kaszy jaglanej-
Marchewkę,
pietruszkę,
por i
seler wraz z
cebulą oraz
włoską kapustą zalewamy
bulionem. Doprawiamy
liściem laurowym i
zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Po tym czasie wyciągamy warzywa i kroimy je na drobno.- Pokrojone warzywa wraz z
groszkiem,
cukinią i
papryką wkładamy do zupy. Wyłączamy gaz i pozostawiamy na 20 minut. Dzięki temu
cukinią i
papryka nie będą surowe, ale nadal pozostaną chrupiące. A
groszek nie potrzebuje gotowania, jedynie lekkiego podgrzania.-
Kaszę jaglaną zalewamy 2 szkl
wody i wstawiamy na mały ogień na 20 minut.- Zupę podajemy z posiekaną
natką pietruszki lub
chilli.Smacznego:)