ßßß
 
            
         Sposób przygotowania:Warzywa obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka (cebulę przed włożeniem do garnka dobrze jest opiec nad palnikiem, nada dodatkowego smaku naszemu wywarowi).
Sposób przygotowania:Warzywa obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka (cebulę przed włożeniem do garnka dobrze jest opiec nad palnikiem, nada dodatkowego smaku naszemu wywarowi). Następnie oczyszczamy kurczaka i dokładamy do warzyw. Całość zalewamy zimną wodą.Na wierzch wkładamy kilka gałązek natki pietruszki i posypujemy lubczykiem. Jeśli dodajesz suszony lubczyk, tak jak ja, warto pamiętać, aby lekko rozetrzeć zioła w dłoniach przed dodaniem do garnka, będzie jeszcze aromatyczniej.
Następnie oczyszczamy kurczaka i dokładamy do warzyw. Całość zalewamy zimną wodą.Na wierzch wkładamy kilka gałązek natki pietruszki i posypujemy lubczykiem. Jeśli dodajesz suszony lubczyk, tak jak ja, warto pamiętać, aby lekko rozetrzeć zioła w dłoniach przed dodaniem do garnka, będzie jeszcze aromatyczniej. Wywar pozostawiamy na palniku do zagotowania, po czym zmniejszamy płomień, tak by nasza zupa lekko się gotowała. I w zasadzie reszta robi się sama. W domu roznosi się piękny zapach warzyw i ziół a Ty masz czas na błogie weekendowe lenistwo.Domowy wywar powinien gotować się koło 3 godzin. Po tym czasie jest on już intensywnie warzywny i co najważniejsze bez dodatku soli!Zatem trochę cierpliwości a zdrowy, domowy wywar warzywny jest w zasięgu Twojej ręki. Tak przygotowany wywar możemy zajadać od razu jako tradycyjny rosół z makaronem (koniecznie brązowym!), jak również może stać się on bazą dowolnej zupy na kolejny dzień.Świetnie sprawdzi się także w roli bulionu, do zamrożenia w mniejszych porcjach i wykorzystania w dowolnym momencie.Zdecydowanie polecam rosół w takiej formie, zero soli, zero chemii, samo zdrowie!Mam nadzieje, że choć raz zrezygnujecie z gotowej kostki rosołowej i dacie się skusić na pyszny domowy rosół.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...
Wywar pozostawiamy na palniku do zagotowania, po czym zmniejszamy płomień, tak by nasza zupa lekko się gotowała. I w zasadzie reszta robi się sama. W domu roznosi się piękny zapach warzyw i ziół a Ty masz czas na błogie weekendowe lenistwo.Domowy wywar powinien gotować się koło 3 godzin. Po tym czasie jest on już intensywnie warzywny i co najważniejsze bez dodatku soli!Zatem trochę cierpliwości a zdrowy, domowy wywar warzywny jest w zasięgu Twojej ręki. Tak przygotowany wywar możemy zajadać od razu jako tradycyjny rosół z makaronem (koniecznie brązowym!), jak również może stać się on bazą dowolnej zupy na kolejny dzień.Świetnie sprawdzi się także w roli bulionu, do zamrożenia w mniejszych porcjach i wykorzystania w dowolnym momencie.Zdecydowanie polecam rosół w takiej formie, zero soli, zero chemii, samo zdrowie!Mam nadzieje, że choć raz zrezygnujecie z gotowej kostki rosołowej i dacie się skusić na pyszny domowy rosół.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...