Wykonanie
SKŁADNIKI:porcja
mięsa wołowego z kością (pręga, gicz,
szponder lub krzyżowa),
włoszczyzna (
marchewka,
pietruszki, pół
selera, ćwierć główki
włoskiej kapusty,
por,
cebula)ząbek lub dwa
czosnku,
sól,
pieprz,
lubczyk,
liść laurowy,
ziele angielskie natka pietruszkimakaron rosołowy
Mięso opłukać, zalać zimną
wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się tzw. szumowiny, należy je zebrać, zanim
woda się zagotuje.Po zagotowaniu
wody, zmniejszyć gaz i gotować półtorej godziny.Po tym czasie dodać
włoszczyznę. Na patelni opiec
cebulę i dodać ją do zupy wraz z
czosnkiem.Następnie wrzucić:
lubczyk,
pieprz,
listek laurowy,
ziele angielskie . Gotować na wolnym ogniu.Następnie doprawić
solą,
pieprzem.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :)
Przed podaniem na stół wyciągam
włoszczyznę z rosoły i kroje w kosteczkę i wrzucam ponownie do garnka, wszystko prócz
marchewki. Ją podaje bezpośrednio na talerzu wraz ze świeżą
pietruszką.W
sumie gotowanie takiego rosołu to minimum dwie godziny. Ja lubię taki od razu z garnka, gorący... a na drugi dzień zrobić pomidorówkę :)
Smacznego !!!