Wykonanie
            Ciacho pro prostu mojito, choć wcale nie takie po prostu. Po pierwsze to mamy 
biszkopt nasączony ponczem z 
limonki, 
cukru pudru i białego 
rumu. Następnie pastę z 
białej czekolady z 
miętową nutą. Kolejno, puszysty krem z 
serka i kremówki o dość intensywnym 
limonkowym smaku. To wszystko wieńczy ostatnia warstwa 
biszkoptu i 
galaretka mojito firmy 
Winiary:)Ciasto jest delikatne, smakuje jak prawdziwe mojito, gorąco polecam... ja i wszyscy, którzy już zjedli całą blachę.
Biszkopt:6 
jajek12 łyżek 
cukru12 łyżek 
mąki pszennej1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaPoncz:4 łyżki 
cukru pudrusok z dwóch 
limonek50 ml białego 
rumu (opcjonalnie 
wódki)Masa z 
białej czekolady100 g 
miętusów1 łyżka 
cukru pudru100 g 
białej czekoladykilka łyżek 
śmietanki kremówkikilka łyżek 
mlekaKrem 
limonkowy:150 ml 
śmietanki kremówki500 g 
serka potrójnie mielonego2 łyżki 
cukru pudruskórka z dwóch 
limonek1 łyżka 
soku z limonki2 
galaretki mojitodo dekoracji kilka plasterków 
limonki i kilka listków świeżej 
miętyBiszkopt:- 
Białka oddzielamy od 
żółtek. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając 
cukier. Kiedy 
białka połączą się z 
cukrem sukcesywnie dodajemy 
żółtka. Następnie przesiewamy 
mąkę z 
proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy 
biszkopt przez około 30 minut (bez termoobiegu, do suchego patyczka). Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przecinamy na dwie warstwy.Poncz:- 
Limonki dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę, ale bez białej błony. Rolujemy je i wyciskamy sok. Dodajemy do niego 
cukier puder i 
rum. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy pędzelkiem na pierwszą warstwę 
biszkoptu.Masa z 
białej czekolady:- Do rondelka wlewamy kilka łyżek 
mleka i kilka łyżek 
śmietanki, a następnie wsypujemy 
miętusy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, w którym 
cukierki się rozpuszczą. W razie potrzeby można uzupełnić płyn odrobiną 
mleka. Kiedy 
cukierki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia masę i dodajemy połamaną 
białą czekoladę. Mieszamy wszystko, aż 
czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną masę wylewamy na pierwszą warstwę 
biszkoptu nasączonego ponczem.Krem 
limonkowy:- 
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy 
cukier puder. Następnie dodajemy stopniowo cały 
serek i startą skórkę z 
limonki i 1 łyżkę soku. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i wykładamy na warstwę z 
białej czekolady i 
mięty.Całość przykrywamy drugą warstwą 
biszkoptu.We wrzącej wodzie dokładnie rozpuszczamy 
galaretki. Zostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Kiedy 
galaretka osiągnie taki stan, wylewamy ją na sam wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy na całą noc do lodówki.Po wyjęciu i pokrojeniu można kawałki ciasta udekorować cieniutko pokrojoną 
limonką i świeżymi listka 
mięty.Smacznego:)


