Wykonanie
Ciacho pro prostu mojito, choć wcale nie takie po prostu. Po pierwsze to mamy
biszkopt nasączony ponczem z
limonki,
cukru pudru i białego
rumu. Następnie pastę z
białej czekolady z
miętową nutą. Kolejno, puszysty krem z
serka i kremówki o dość intensywnym
limonkowym smaku. To wszystko wieńczy ostatnia warstwa
biszkoptu i
galaretka mojito firmy
Winiary:)Ciasto jest delikatne, smakuje jak prawdziwe mojito, gorąco polecam... ja i wszyscy, którzy już zjedli całą blachę.
Biszkopt:6
jajek12 łyżek
cukru12 łyżek
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPoncz:4 łyżki
cukru pudrusok z dwóch
limonek50 ml białego
rumu (opcjonalnie
wódki)Masa z
białej czekolady100 g
miętusów1 łyżka
cukru pudru100 g
białej czekoladykilka łyżek
śmietanki kremówkikilka łyżek
mlekaKrem
limonkowy:150 ml
śmietanki kremówki500 g
serka potrójnie mielonego2 łyżki
cukru pudruskórka z dwóch
limonek1 łyżka
soku z limonki2
galaretki mojitodo dekoracji kilka plasterków
limonki i kilka listków świeżej
miętyBiszkopt:-
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier. Kiedy
białka połączą się z
cukrem sukcesywnie dodajemy
żółtka. Następnie przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy
biszkopt przez około 30 minut (bez termoobiegu, do suchego patyczka). Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przecinamy na dwie warstwy.Poncz:-
Limonki dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę, ale bez białej błony. Rolujemy je i wyciskamy sok. Dodajemy do niego
cukier puder i
rum. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy pędzelkiem na pierwszą warstwę
biszkoptu.Masa z
białej czekolady:- Do rondelka wlewamy kilka łyżek
mleka i kilka łyżek
śmietanki, a następnie wsypujemy
miętusy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, w którym
cukierki się rozpuszczą. W razie potrzeby można uzupełnić płyn odrobiną
mleka. Kiedy
cukierki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia masę i dodajemy połamaną
białą czekoladę. Mieszamy wszystko, aż
czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną masę wylewamy na pierwszą warstwę
biszkoptu nasączonego ponczem.Krem
limonkowy:-
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Następnie dodajemy stopniowo cały
serek i startą skórkę z
limonki i 1 łyżkę soku. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i wykładamy na warstwę z
białej czekolady i
mięty.Całość przykrywamy drugą warstwą
biszkoptu.We wrzącej wodzie dokładnie rozpuszczamy
galaretki. Zostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Kiedy
galaretka osiągnie taki stan, wylewamy ją na sam wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy na całą noc do lodówki.Po wyjęciu i pokrojeniu można kawałki ciasta udekorować cieniutko pokrojoną
limonką i świeżymi listka
mięty.Smacznego:)