ßßß


Babka z dodatkiem mleka skondensowanego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej babki. Ciasto wychodzi wilgotne o delikatnym, lekko karmelowym i niezwykłym smaku. Ponadto karmelowa polewa posypana orzeszkami włoskimi idealnie komponuje się z całością.4 jajka200 g masła w temperaturze pokojowej200 g mąki pszennej100 g cukrupłaska łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli160 ml mleka skondensowanego
Polewa:80 g czekolady karmelowej (ewentualnie mlecznej)80 ml śmietanki kremówki 30%łyżka rumu lub wódki (opcjonalnie)ok. 80 g orzechów włoskichWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą.Masło miksujemy razem z cukrem na puszystą masę.Ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku (po każdym wbiciu miksujemy minimum minutę - w przeciwnym razie masło może się ściąć).N astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem skondensowanym.Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem i na jej dno wykładamy przygotowane ciasto.Wyrównujemy powierzchnie.
Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 40-50 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy.Gdy babka całkowicie ostygnie możemy przygotować polewę.Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wlewamy alkohol, wrzucamy połamaną czekoladę, ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej kuwertury. Po chwili polewamy czekoladą wierzch babki i od razu posypujemy siekanymi orzechami włoskimi.Dobrej jakości, belgijską czekoladę a także karmelową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.











