Wykonanie
Babka z dodatkiem
mleka skondensowanego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej babki. Ciasto wychodzi wilgotne o delikatnym, lekko karmelowym i niezwykłym smaku. Ponadto karmelowa polewa posypana
orzeszkami włoskimi idealnie komponuje się z całością.4
jajka200 g
masła w temperaturze pokojowej200 g
mąki pszennej100 g
cukrupłaska łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli160 ml
mleka skondensowanego
Polewa:80 g
czekolady karmelowej (ewentualnie
mlecznej)80 ml
śmietanki kremówki 30%łyżka
rumu lub
wódki (opcjonalnie)ok. 80 g
orzechów włoskichWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i
solą.
Masło miksujemy razem z
cukrem na puszystą masę.Ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym
jajku (po każdym wbiciu miksujemy minimum minutę - w przeciwnym razie
masło może się ściąć).N astępnie partiami ciągle miksując dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia na przemian z
mlekiem skondensowanym.Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem i na jej dno wykładamy przygotowane ciasto.Wyrównujemy powierzchnie.
Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 40-50 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy.Gdy babka całkowicie ostygnie możemy przygotować polewę.Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wlewamy
alkohol, wrzucamy połamaną
czekoladę, ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia
czekolady oraz otrzymania gładkiej kuwertury. Po chwili polewamy
czekoladą wierzch babki i od razu posypujemy siekanymi
orzechami włoskimi.Dobrej jakości, belgijską
czekoladę a także karmelową
czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy wiele ciekawych,
czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.