Wykonanie
Miałem wstawić je jeszcze w kwietniu, ale zabrakło czasu. Na szczęście muffiny, jak to muffiny dobre są w każdym czasie, a brak składników sezonowych w niniejszym przepisie pozwala na wykonanie go w dowolnym czasie, choćby króciutkiej wolnej chwili, bo robi się je, jak wiecie, naprawdę szybko.
Składniki:375 g
mąki pszennej50 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliok. 200 ml
mlekaok. 250 g
chałwy waniliowej lub innej2
jajka125 g
masłaMąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól wymieszać w misce.
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim
chałwę oraz
masło. Przestudzić i dodać
jajka, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać do połączenia się składników.Ciasto nałożyć do foremek (silikonowych lub metalowych wyłożonych papilotkami) i piec przez ok. 25 min. w 200⁰C. Wyjąć i wystudzić. Wystudzone można udekorować
polewą czekoladową.Przepis na polewę:ok. 100 ml
śmietany 30% do ubijaniaok. 100 g gorzkiej lub
mlecznej [w zależności od gustu]
czekoladyCzekoladę połamać do miseczki lub kubka.
Śmietanę zagotować w drugim naczyniu. Wrzącą
śmietanę przelać do miseczki z
czekoladą i wymieszać do rozpuszczenia. Polewać przestudzone muffiny.