ßßß
Zauważyliście jak ubywa już dnia? Niby wiem, że przecież już prawie wrzesień i większa część roku dawno za nami, ale jakoś nie mogę się jeszcze oswoić z myślą o długich wieczorach i ciemnych porankach. Już dziś wstając po 6 rano nie mogłam się nadziwić, jak szaro i chłodno jest na dworze. Za nic nie dałam rady zmusić się do pobiegania po miasteczku i skończyło się na gimnastyce przed telewizorem, duuużej kawie i muffinach na śniadanie :PNa swoją obronę mam tyle, że muffiny są pyszne, pożywne i nieprzesłodzone. Do tego z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, więc na śniadanie jakoś ujdą, chociaż do dietetycznych to ich raczej zaliczyć nie mogę. Ale skoro wylałam najpierw siódme poty na macie, to przecież zasłużyłam, prawda? ;)Jeżeli lubicie masło orzechowe, to jest zdecydowanie przekąska dla Was. Muffiny są wspaniale orzechowe, mięciutkie, z dużą ilością czekolady, która wspaniale komplementuje smak masła orzechowego. Chociaż przepis mówi o użyciu miksera przy ucieraniu mokrych składników, zaręczam, że bez niego też sobie poradzicie, wystarczy mocna rózga kuchenna i trochę siły w ręku. Wiem, sprawdziłam :)Polecam :)*przepis z tej stronySkładniki na 12 – 15 muffinów:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki pszennej (lub orkiszowej) pełnoziarnistej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli2 łyżki niesolonego masła, roztopionego2/3 szklanki masła orzechowego (gładkiego)**2/3 szklanki jasnego cukru muscovado2 duże jajka1 szklanka mlekaokoło 3/4 szklanki czekoladowych drobinek lub drobno posiekanej czekolady, mlecznej lub gorzkiej w zależności od upodobańWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj w dużej misce. Dodaj czekoladę i wymieszaj. Odstaw na bok.W drugiej misie utrzyj mikserem lub rózgą kuchenną (może być też drewniana pałka) masło niesolone oraz orzechowe, dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Wbijaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Na koniec wmieszaj mleko.Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj krótko, tylko do połączenia.Masę nakładaj do wysmarowanej masłem formy na muffiny, wypełniając zagłębienia niemal po brzegi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C, piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 190° i piecz przez jeszcze około 12 – 15 minut lub do tzw. suchego patyczka.Upieczone muffiny pozostaw w formie przez kilka minut, po czym przenieś na kratkę do wystudzenia. Przechowuj w szczelnym pojemniku.Smacznego :)
** Użyłam naturalnego masła orzechowego bez dodatków. Jeżeli będziecie dodawać takie z dodatkiem soli/cukru, polecam kontrolować ilość tych składników w przepisie i w razie potrzeby zmniejszyć lub zwiększyć ilość dodawanej soli lub cukru.