Wykonanie
Kiedy kupiłam książkę „Gotuj z Julią” Julii
Child ten przepis od razu rzucił mi się w oczy. Dzień Dziecka jest świetną okazją, żeby go wypróbować.
Herbatniki są bardzo szybkie w przygotowaniu. Pyszne i chrupiące. W wersji dla dzieci z
czekoladą mleczną dla dorosłych sprawdzi się gorzka.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 170 g
mąka tortowa, 70 g
proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
sól, 1/3 łyżeczki
cukier, 1/2 łyżki
masło, 85 g
mleko, 1/2 szklankiDodatkowo:
czekolada mleczna, 100 g
mleko, 2-3 łyżkikolorowa posypkaSposób przygotowaniaWszystkie suche składniki wymieszać. Dodać
masło i
mleko. Zagnieść szybko ciasto. Obsypać
mąką i rozwałkować w prostokąt o grubości 5-7 mm. Wycinać
ciasteczka przy pomocy foremek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni.
Ciasteczka piec 15-17 minut. Studzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej razem z
mlekiem. Kiedy lekko przestygnie ozdobić nią
ciasteczka. Na koniec posypać kolorowymi kuleczkami.Free Samples From Lancome