Wykonanie
Pachnące,
orzechowe, chyba świąteczne...
Do ich zrobienia wykorzystałam swoje
masło orzechowe . Zmodyfikowałam lekko przepis Nigelli Lawson. Pozmieniałam trochę proporcje i zamiast snickersów dodałam nugat kupiony przypadkiem w Estonii. Szukałam podobnego na allegro, ale nie znalazłam. Szkoda! Może Wy wiecie, gdzie można coś takiego dostać? Jest u nas w sklepach???Składniki na 12 muffinów:300g
mąki pszennej100g
cukru (u mnie pół na pół biały z brązowym)1,5 łyżki
proszku do pieczeniaszczypta
soli3 spore łyżki
masła orzechowego60g stopionego
masładuże
jajko175ml
mleka40g pokrojonego w kostkę nugatuWymieszałam łyżką
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól. Dodałam
masło orzechowe i mieszałam do uzyskania konstystencji ciasta na kruszonkę. Następnie wlałam roztopione
masło,
mleko i wbiłam
jajko. Większość nugatu wsypałam do ciasta i mieszałam całość. Pozostawiłam ciasto z delikatnymi grudkami.Papilotki napełniłam do 3/4 wysokości i piekłam ok. 22 min. w 180 stopniach.Po ostygnięciu polałam kuwerturą, a
potem jadłam i
jadłam i
jadłam....:)
Ps. A tu wspomniany nugat