Wykonanie
Ciasto inspirowane bardzo popularnym deserem. Połączenie dwóch smaków
mlecznego kremu i
kremu czekoladowego. Ciasto nie jest ani mdłe, ani mocno słodkie jest takie w sam raz. Z dużą ilością
orzechów do pochrupania. Polecam, warto je przygotować :DSkładniki:
Biszkopt:3
jajka3 łyżki
cukru1 łyżka
oleju4,5 łyżki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem
mleczny:500 ml
mleka100 g
mąki pszennej100 g
cukru100 g
białej czekoladyszczypta
soli200 g
masła temp. pokojowa
Krem czekoladowy:400 ml
śmietany kremówki200 g
gorzkiej czekoladyszczypta
soliDodatkowo
orzechy włoskie, laskowe,
płatki migdałów (te które lubisz)Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem
Biszkopt: Ubij
białka na sztywno, dodaj
cukier i ubijaj do jego rozpuszczenia. Następnie dodaj
olej i
żółtka. Gdy wszystkie składniki będą połączone delikatnie mieszając wsyp
mąkę i proszek. Przełóż ciasto do foremki i piecz na złoty kolor około 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odklej pergamin od ciasta i przewróć je na druga stronę.Krem
mleczny: 300 ml
mleka wlej do garnka, wsyp
cukier i zagotuj. Do pozostałego
mleka wsyp
mąkę i porządnie wymieszaj tak żeby nie było grudek (jeśli się nie uda weź mikser albo blender i zmiksuj ). Gotujące się
mleko mieszaj rózgą. Cienkim strumykiem wlewaj do niego rozrobioną
mąkę. Masa powinna zgęstnieć i zacząć lekko pyrkać. Oczywiście uważaj żeby nie przypalić :D Dodaj połamaną
czekoladę,
sól i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Przestudź do temperatury pokojowej. Zmiksuj
masło i dodawaj po jednej łyżce kremu, wymieszaj do połączenia i znowu dodaj łyżkę kremu (w żadnym wypadku nie dodawaj wszystkiego na raz!).
Krem czekoladowy:
Śmietanę kremówkę wlej do garnka, dodaj połamaną
czekoladę,
sól i cały czas mieszając podgrzewaj, aż
czekolada się rozpuści ( nie gotuj!). Przestudź, a następnie włóż do lodówki do porządnego schłodzenia. Ubij na sztywno.Na
biszkopt wyłóż krem
mleczny na nim połóż
krem czekoladowy. Ciasto posyp pokrojonymi na drobno i podprażonymi
orzechami. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.