Wykonanie
Bardzo prosty przepis na pyszny deser. Nie wymaga piekarnika i nie spędzimy na jego przygotowaniu miliona godzin. Szybki, jesienny i słodki torcik naleśnikowy.300 g
mąki pszennej200 ml
mleka1
jajko1 łyżka
cukruszczypta
soli1 kg
jabłek200 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiej2 łyżki
masła50 ml
śmietanki kremówkiolej do smażenia-
Mąkę łączymy z
mlekiem,
jajkiem,
cukrem i
solą. Wyrabiamy trzepaczką gładką masę. Z masy smażymy cienkie naleśniki. Odstawiamy do wystygnięcia.-
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cieniutkie plasterki. Wykładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy chwilę. Trzymamy na ogniu do momentu, w którym cześć
jabłek się rozpadnie - dzięki temu po wystudzeniu będą bardziej zwarte jako masa.-
Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu dodając do niej
masło i
śmietankę. Trzeba uważać i cały czas mieszać, aby nie przywarła do dna.- Naleśniki układamy warstwowo, przekładając je na przemian
jabłkami i
czekoladą. W połowie pracy warto wstawić tort do lodówki i po jakimś czasie kontynuować, w innym wypadku grozi nam zawalenie się
tortu.- Wierzch dekorujemy
czekoladą. Można również posypać
orzechami. Dla tych, którzy mają ochotę,
orzechy można drobno posiekać i dodać również do ciasta naleśnikowego.Smacznego:)