ßßß Cookit - przepis na Gofry z pomarańczami i sosem czekoladowym - Buszująca w kuchni

Gofry z pomarańczami i sosem czekoladowym - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
jajka, 2 sztuki
sól, szczypta
mąka pszenna, 160 gram
masło, 50 gram
mleko, 270 mililitrów
cukier, 1 i 1/2 łyżki
Sos:
czekolada mleczna, 50 gram
śmietana kremówka, 70-80 mililitrów
Dodatkowo:
pomarańcze, 1-2 sztuki
Sposób przygotowania
1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Przesianą mąkę, roztopione masło, żółtka, cukier i mleko zmiksować. Dodać pianę z białek. Bardzo delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Przy pierwszym pieczeniu posmarować niewielką ilością oleju. Ciasto wlać do gofrownicy. Zgrzewać do uzyskania złotego koloru.
2. Czekoladę połamać. Rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej.
3. Z pomarańczy odciąć górną i dolną część, tak aby stabilnie stała na desce. Następnie odkrawać skórkę z białymi błonkami dookoła owocu, jak na zdjęciu niżej. Obraną pomarańczę pokroić w grube plastry.
4. Gofry podawać na ciepło z plastrami pomarańczy i sosem czekoladowym. Z podanych składników wyszło 6 gofrów.
viagra generic usa
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/gofry-z-pomaranczami-i-sosem-czekoladowym