Wykonanie
SkładnikiCiasto:
jajka, 2 sztuki
sól, szczypta
mąka pszenna, 160 gram
masło, 50 gram
mleko, 270 mililitrów
cukier, 1 i 1/2 łyżkiSos:
czekolada mleczna, 50 gram
śmietana kremówka, 70-80 mililitrówDodatkowo:
pomarańcze, 1-2 sztukiSposób przygotowania1.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Przesianą
mąkę, roztopione
masło,
żółtka,
cukier i
mleko zmiksować. Dodać pianę z
białek. Bardzo delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Przy pierwszym pieczeniu posmarować niewielką ilością
oleju. Ciasto wlać do gofrownicy. Zgrzewać do uzyskania złotego koloru.2.
Czekoladę połamać. Rozpuścić z kremówką w kąpieli
wodnej.3. Z
pomarańczy odciąć górną i dolną część, tak aby stabilnie stała na desce. Następnie odkrawać skórkę z białymi błonkami dookoła
owocu, jak na zdjęciu niżej. Obraną
pomarańczę pokroić w grube plastry.
4. Gofry podawać na ciepło z plastrami
pomarańczy i sosem
czekoladowym. Z podanych składników wyszło 6 gofrów.viagra generic usa