ßßß
Tym optymistycznym i zabawnym akcentem z 'Dnia świra' zapraszam na brioszki z czekoladą :)Składniki:270 g mąki pszennej15 g drożdży świeżych (+ łyżka ciepłego mleka, łyżka cukru, łyżka mąki = zaczyn)3-4 łyżki ciepłego mleka70 g masła (roztopionego)2 jajka2 łyżki cukru2 jajkaszczypta soli1 tabliczka czekoladyrozkłócone jajko do posmarowaniaWykonanie:Pracę rozpoczynamy od zaczynu. Odstawiamy go na bok, do podwojenia objętości.Mąkę mieszamy z mlekiem, masłem, jajkami, cukrem, solą, na koniec dodajemy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy je do wyrośnięcia (podwojenia objętości).Następnie ciasto dzielimy na 12 części, każdą rozpłaszczamy, wkładamy do środka 2 kostki czekolady, dokładnie zlepiamy i formujemy kulkę, którą wykładamy do foremki (u mnie silikonowe na muffinki).
Pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).Tuż przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem, pieczemy ok. 20 minut w 180 st., aż się ładnie zarumienią :)
Idealnie smakują jeszcze ciepłe lub ostudzone do kawy :)Smacznego!