ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe muffinki z czekoladą

Drożdżowe muffinki z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi stąd . Proporcje zmniejszyłam o połowę by zmieściły się na jednej blaszce. To rodzaj pączko-drożdżówek umieszczonych w foremce na muffinki. Smakowite, choć piekłam chyba za długo i wyszły mi twarde od spodu. Jednak ich smak nadrabiał tę niedoskonałość:)
Składniki:
400 g dobrej mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 całe jajko
75 ml cukru
ok. 150 ml mleka
50 g masła
1/4 łyżeczki soli
czekolada w kostkach do nadziania
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Rozrabiamy drożdże z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, dodajemy do miski gdzie wcześniej dajemy mąkę, jajka, cukier, sól i mleko. Mieszamy, pod koniec dodajemy miękkie masło (można stopić). Zagniatamy dokładnie, aż ciasto będzie sprężyste, nie będzie się kleiło i będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 h. Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na blat i kilka razy zagniatamy. By podzielić ciasto najlepiej zrobić wałek i ciąć na małe kawałki, w zależności od wielkości formy. Rozgniatamy kawałki na małe placuszki, na środek dajemy kawałeczek czekolady i zwijamy jak sakiewkę a następnie formujemy kulkę. Wkładamy do natłuszczonej foremki na muffinki (powinno zajmować około połowy wgłębienia). Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Nie trzeba niczym smarować. Pieczemy w temp. 190st. C przez około 20-25min. Wyciągamy i studzimy.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/07/drozdzowe-muffinki-z-czekolada.html