Wykonanie
Przepis pochodzi stąd . Proporcje zmniejszyłam o połowę by zmieściły się na jednej blaszce. To rodzaj pączko-drożdżówek umieszczonych w foremce na muffinki. Smakowite, choć piekłam chyba za długo i wyszły mi twarde od
spodu. Jednak ich smak nadrabiał tę niedoskonałość:)
Składniki:400 g dobrej
mąki pszennej15 g świeżych
drożdży1 całe
jajko75 ml
cukruok. 150 ml
mleka50 g
masła1/4 łyżeczki
soliczekolada w kostkach do nadzianiaZaczynamy od przygotowania zaczynu z
drożdży. Rozrabiamy
drożdże z odrobiną ciepłego
mleka, 1 łyżeczką
cukru i łyżeczką
mąki. Gdy podrosną, dodajemy do miski gdzie wcześniej dajemy
mąkę,
jajka,
cukier,
sól i
mleko. Mieszamy, pod koniec dodajemy miękkie
masło (można stopić). Zagniatamy dokładnie, aż ciasto będzie sprężyste, nie będzie się kleiło i będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 h. Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na blat i kilka
razy zagniatamy. By podzielić ciasto najlepiej zrobić wałek i ciąć na małe kawałki, w zależności od wielkości formy. Rozgniatamy kawałki na małe placuszki, na środek dajemy kawałeczek
czekolady i zwijamy jak sakiewkę a następnie formujemy kulkę. Wkładamy do natłuszczonej foremki na muffinki (powinno zajmować około połowy wgłębienia). Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Nie trzeba niczym smarować. Pieczemy w temp. 190st. C przez około 20-25min. Wyciągamy i studzimy.Smacznego:)