Wykonanie
Limonki też uwielbiam. Za ich zapach, za ich kwaśny smak i codowny kolor.
Owoce te znakomicie komponują się ze słodką
białą czekoladą.Przepis na tę tartę zaczerpnęłam z nabytej przeze mnie niedawno książki pt. "Tarty i placki", wyd. McRae Publishing. No i niestety, recepturę musiałam zmodyfikować, bo okazała się niewypałem. Masa czekoladowa nie zgęstniała nawet po całej nocy w lodówce. Dodałam zatem
żelatynę i dopiero w takiej postaci
mogę ten przepis polecić z czystym sumieniem.Ciasto (składniki na formę do tarty o średnicy 28 cm, ja użyłam formy o średnicy 23 cm i trochę ciasta mi zostało):250 g
mąki pszennej65 g drobnego
cukruszczypta
soli150 g zimnego
masła (pokrojonego na kawałki)duże
jajko2 łyżki
śmietany kremówkiMąkę,
sól i
cukier umieścić w misie malaksera. Dodać
masło i obrócić pulsacyjnie 12-15
razy. Całość powinna przypominać drobno pokruszony
chleb. Dodać
jajko oraz
śmietanę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Uformować kulę i rozgnieść ją na placek o średnicy ok. 15 cm. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Formę do tary z wyjmowanym dnem wysmarować
masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm (wygodnie się to robi pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu). Rozwałkowany blat delikatnie przełożyć na formę i docinąć palcami do dna i brzegów. Nadmiar ciasta usunąć.Ciasto w formie ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć
fasolą i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190°C, zdjąć z tary folię z obciążeniem i z powrotem włożyć do piekarnika na ok. 8-10 minut. Jeżeli w trakcie pieczenia brzegi tarty zezłocą się za bardzo, trzeba je osłonić folią aluminiową, by nie zbrązowiały. Pozostawić do wystygnięcia.Masa czekoladowa (ilość odpowiednia do tarty o średnicy 23 cm, do większego blatu masy może być za mało):2,5 szklanki (650 ml)
śmietany kremówki350 g
białej czekolady, połamanej na kostkiskórka starta z 2
limonek (uprzednio wyparzonych)sok wyciśnięty z 2
limonek3 łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki
mleka, podgrzanego w mikrofalówce4
limonki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki do dekoracji
Żelatynę wsypać do
mleka i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia.
Śmietanę podgrzać na wolnym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a gdy pojawią się pierwsze bąbelki, zdjąć z ognia.
Czekoladę włożyć do miski i zalać gorącą
śmietaną. Mieszać, aż się rozpuści. Dodać rozpuszczoną
żelatynę, sok oraz skórkę z
limonek i wszystko razem dokładnie połączyć. Gdy masa zacznie gęstnieć, przełożyć ją na upieczony spód i schować do lodówki do całkowitego stężenia.Udekorować plasterkami
limonki.Życzę smacznego!

