Wykonanie
Witamy!Dzisiaj coś na osłodę. Idealne do
kawki i zabrania ze sobą do szkoły lub pracy. Jednak...Moni bierze udział w Kuchennych zmaganiach razem z Adamem (Parowar Faceta), jak może część z Was wie.Osiem duetów i osiem propozycji na szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe dania...Przygotowaliśmy w ciągu 40 minut
pstrąga z kruszonką na puree z dyni z dodatkiem
chipsów z
jarmużu (przepis koło filmiku). Czyż nie jest smacznie? ;)Jako jedyni użyliśmy
ryby - był do wyboru jeszcze
schab i
indyk. To nas wyróżnia spośród innych uczestników. :) Co zrobić aby pomóc nam wygrać...Kliknąć TUTAJ Pod filmem jest ikona "zagłosuj", klikamy i wpisujemy maila. :) Głosując na nas macie szansę wygrać zestaw książek Beaty Pawlikowskiej i Konrada Gaca.Codziennie można nas wesprzeć głosem, będziemy bardzo wdzięczni :)A teraz czas na przepis!A więc...Do dzieła!
Ciasto drożdżowe:2 szklanki
mąki pszennej typ 500 (350 g)1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych
drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn1/4 szklanki
cukru (50 g)120 ml
mleka ciepłego1 średnie
jajo50 g
masłaszczypta
soliSkładniki na ganache:1/4 szklanki
śmietany kremówki1,5 tabliczki
czekolady gorzkiejSkładniki na kruszonkę:4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
cukru2 łyżki
masłaPrzygotowanie:Jeśli używasz świeżych
drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.Przesiej
mąkę dodaj resztę składników na ciasto.Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 - 2 h do podwojenia swojej objętości.Do garnka wlej
śmietanę.Na małym ogniu podgrzej żeby było gorące.W misce łamiemy
czekoladę i zalewamy gorącą
śmietanką.Wymieszaj aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.Wysmaruj ciasto ganache i oprószamy
orzechami.Czas na zawijanie w tzw. roladę. Staraj się zawijać ciasno.Pokrój
ostrym nożem na kawałki i przekładaj na blachę z papierem do pieczenia.Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.Wymieszaj palcami (rozcieraj) składniki na kruszonkę.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Wysmaruj rozbełtanym
żółtkiem z
mlekiem. Posyp kruszonką.Pieczemy przez około 10 - 15 minut.Wysmaruj lukrem ciepłą rozetę.Smacznego!Tutaj możecie dołączyć do wydarzenia na facebooku - TUTAJ~M&M