ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z czekoladą, orzechami laskowymi i kruszonką

Drożdżówki z czekoladą, orzechami laskowymi i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Witamy!
Dzisiaj coś na osłodę. Idealne do kawki i zabrania ze sobą do szkoły lub pracy. Jednak...
Moni bierze udział w Kuchennych zmaganiach razem z Adamem (Parowar Faceta), jak może część z Was wie.
Osiem duetów i osiem propozycji na szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe dania...
Przygotowaliśmy w ciągu 40 minut pstrąga z kruszonką na puree z dyni z dodatkiem chipsów z jarmużu (przepis koło filmiku). Czyż nie jest smacznie? ;)
Jako jedyni użyliśmy ryby - był do wyboru jeszcze schab i indyk. To nas wyróżnia spośród innych uczestników. :) Co zrobić aby pomóc nam wygrać...
Kliknąć TUTAJ Pod filmem jest ikona "zagłosuj", klikamy i wpisujemy maila. :) Głosując na nas macie szansę wygrać zestaw książek Beaty Pawlikowskiej i Konrada Gaca.
Codziennie można nas wesprzeć głosem, będziemy bardzo wdzięczni :)
A teraz czas na przepis!
A więc...
Do dzieła!
Ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)
1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn
1/4 szklanki cukru (50 g)
120 ml mleka ciepłego
1 średnie jajo
50 g masła
szczypta soli
Składniki na ganache:
1/4 szklanki śmietany kremówki
1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
Składniki na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.
Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.
Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).
Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 - 2 h do podwojenia swojej objętości.
Do garnka wlej śmietanę.
Na małym ogniu podgrzej żeby było gorące.
W misce łamiemy czekoladę i zalewamy gorącą śmietanką.
Wymieszaj aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.
Wysmaruj ciasto ganache i oprószamy orzechami.
Czas na zawijanie w tzw. roladę. Staraj się zawijać ciasno.
Pokrój ostrym nożem na kawałki i przekładaj na blachę z papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wymieszaj palcami (rozcieraj) składniki na kruszonkę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posyp kruszonką.
Pieczemy przez około 10 - 15 minut.
Wysmaruj lukrem ciepłą rozetę.
Smacznego!
Tutaj możecie dołączyć do wydarzenia na facebooku - TUTAJ
~M&M
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/11/drozdzowki-z-czekolada-orzechami.html