ßßß
Ciasto drożdżowe:2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn1/4 szklanki cukru (50 g)120 ml mleka ciepłego1 średnie jajo50 g masłaszczypta soliSkładniki na ganache:1/4 szklanki śmietany kremówki1,5 tabliczki czekolady gorzkiejSkładniki na kruszonkę:4 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukru2 łyżki masłaPrzygotowanie:Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1 , 5 - 2 h do podwojenia swojej objętości.Do garnka wlej śmietanę.Na małym ogniu podgrzej żeby było gorące.W misce łamiemy czekoladę i zalewamy gorącą śmietanką.Wymieszaj aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.Wysmaruj ciasto ganache i oprószamy orzechami.Czas na zawijanie w tzw. roladę. Staraj się zawijać ciasno.Pokrój ostrym nożem na kawałki i przekładaj na blachę z papierem do pieczenia.Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.Wymieszaj palcami (rozcieraj) składniki na kruszonkę.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posyp kruszonką.Pieczemy przez około 10 - 15 minut.Wysmaruj lukrem ciepłą rozetę.Smacznego!Tutaj możecie dołączyć do wydarzenia na facebooku - TUTAJ~M&M