Wykonanie
... i polewą z
gorzkiej czekolady. Babeczki robię z reguły kiedy odwiedza mnie więcej osób. Bo są dobre na takie zimne wieczory. Można je zajadać ze smakiem i nie przejmować się, że ma się
czekoladową buzię. No i zdecydowanie sprawdzą się na Walentynki :-)Przepis z książki "My Little Chocolate Book"; zmodyfikowany★ Babeczki z
białą czekoladą ★Składniki:140g
białej czekolady, posiekanej85g
masła125ml
mleka100g
cukru1
jajko115g
mąki, przesianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia55g mielonych
migdałówMasło,
mleko i
czekoladę rozpuścić na małym ogniu, do połączenia wszystkich składników. Przelać do miski i dodać
jajko oraz
cukier. Wymieszać
łopatką. Dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, mielone
migdały i ponownie zamieszać. Papilotki napełnić
ciastem i piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C.★ Pol ewa z
gorzkiej czekolady ★400g drobno posiekanej
gorzkiej czekolady170ml
śmietany kremówkiŚmietankę podgrzewać na małym ogniu, ale tak, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Dodać do niej
czekoladę i pozostawić na 1 minutę. Po tym czasie wymieszać dokładnie do otrzymania gładkiej masy i odstawić do lodówki do ostygnięcia.Udekorować babeczki :-)Moja polewa wyszła trochę zbyt rzadka, bo musiałam pozmieniać proporcje, jednak i tak smakuje świetnie :-)