Wykonanie
Torcik na wskroś różowy. I choć wygląda na bardzo słodki, to jest jednak delikatny i wyważony w smaku.
Maliny,
limonka i
biała czekolada - oto recepta na pyszny tort.
Biszkopt:6
jajek12 łyżek
cukru12 łyżek
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
czerwonego barwnika spożywczegoMasa:150 ml
śmietanki kremówki500 g
serka potrójnie mielonego
waniliowegopół
limonki4 łyżki
syropu malinowegoszczypta
czerwonego barwnika spożywczegoPolewa:200 g
białej czekolady75 ml
śmietanki kremówkiszczypta
czerwonego barwnika spożywczego2
galaretki pink margarita
WiniaryBiszkopt:-
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier. Kiedy
białka połączą się z
cukrem sukcesywnie dodajemy
żółtka. Następnie przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy
barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy, aż masa będzie miała jednolity kolor. Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy
biszkopt przez około 30 minut (bez termoobiegu, do suchego patyczka). Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przecinamy na dwie warstwy.Masa:-
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Następnie dodajemy stopniowo cały
serek i
sok z limonki oraz
sok malinowy. W razie konieczności dosypujemy odrobinę
barwnika spożywczego czerwonego. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i wykładamy na pierwszą warstwę
biszkoptu (zostawiając kilka łyżek masy). Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Galaretka:-
Galaretkę rozpuszczamy wg proporcji podanych na opakowaniu, studzimy do momentu, aż zacznie lekko tężeć, wtedy wylewamy ją na schłodzoną masę
malinową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężeniaDrugą połówkę
biszkoptu od
spodu smaruje pozostałą częścią masy i przekładamy na stężałą
galaretkę, masą do niej.Polewa:-
Czekoladę roztapiamy ze
śmietanką nad kąpielą
wodną, następnie dodajemy
barwnik spożywczy. Całością polewamy tort i wstawiamy do lodówki na całą noc.Smacznego:)