ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno

Sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

2 duże jajka lub 3 mniejsze
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa :
1 kg sernikowego sera w wiaderku (użyłam waniliowego z biedronki)
3 rodzaje galaretek (ja użyłam brzoskwiniowej, poziomkowej i agrestowej)
opcjonalnie barwnik spożywczy
Dodatkowo :
galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)
Przygotowanie :
Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.
Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy).
Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cukrem.
Masa serowa : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
1/3 sera chwilę miksujemy, następnie dodajemy przestudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na nasączony biszkopt. Wstawiamy do lodówki, aby warstwa nam zastygła.
Po tym czasie przygotowujemy drugą i trzecią galaretkę tak samo jak poprzednią. Kolejną 1/3 część serka miksujemy i dodajemy jedną tężejącą galaretkę (u mnie tutaj była zielona- agrestowa, dodatkowo dodałam zielony barwnik aby kolor był wyrazisty). Pozostałą część serka przygotowujemy tak samo jak wcześniejsze, dodajemy poziomkową galaretkę. I tutaj masę podzieliłam na pół, do jednej dodałam czerwony barwnik, a do drugiej niebieski.
Teraz tworzymy paski, tak samo jak w przypadku zebry : wylewamy zieloną warstwę, na to czerwoną, następnie niebieską i tak robimy do skończenia się mas : zielona-czerwona-niebieska-zielona-czerwona-niebieska-...
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Rozpuszczamy pomarańczową galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce.
Smacznego ! ;)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2013/06/sernik-na-zimno.html