Wykonanie
2 duże
jajka lub 3 mniejsze3/4 szkl
cukru3/4 szkl
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa :1 kg sernikowego
sera w wiaderku (użyłam
waniliowego z biedronki)3 rodzaje
galaretek (ja użyłam brzoskwiniowej, poziomkowej i agrestowej)opcjonalnie
barwnik spożywczyDodatkowo :
galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)Przygotowanie :
Biszkopt :
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy
mąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy
bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy).Ostudzony
biszkopt nasączamy
wodą z
cukrem.Masa serowa : Jedną
galaretkę rozpuszczamy w 1szkl gorącej
wody i odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.1/3
sera chwilę miksujemy, następnie dodajemy przestudzoną
galaretkę, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na nasączony
biszkopt. Wstawiamy do lodówki, aby warstwa nam zastygła.Po tym czasie przygotowujemy drugą i trzecią
galaretkę tak samo jak poprzednią. Kolejną 1/3 część
serka miksujemy i dodajemy jedną tężejącą
galaretkę (u mnie tutaj była zielona- agrestowa, dodatkowo dodałam zielony barwnik aby kolor był wyrazisty). Pozostałą część
serka przygotowujemy tak samo jak wcześniejsze, dodajemy
poziomkową galaretkę. I tutaj masę podzieliłam na pół, do jednej dodałam czerwony barwnik, a do drugiej niebieski.Teraz tworzymy paski, tak samo jak w przypadku zebry : wylewamy zieloną warstwę, na to czerwoną, następnie niebieską i tak robimy do skończenia się mas : zielona-czerwona-niebieska-zielona-czerwona-niebieska-...Wstawiamy do lodówki do stężenia.Rozpuszczamy
pomarańczową galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce.
Smacznego ! ;)