Wykonanie
Bardzo lubię przepisy, które na swoim blogu umieszcza
Kasia (klik). Najczęściej są trafione i zawsze wychodzą. Tak było i tym razem. Mimo braku dodatku w postaci
ziemniaków czy
ryżu obiad był bardzo sycący. Okazuje się, że wystarczy jedynie
mięso z
sałatą i nie trzeba się zawsze tuczyć
ziemniakami :)Potrzebujemy (4 porcje):
mięso:- 2
piersi z kurczaka,- ok. 300g pestek dyni,- 2
jajka,- 140g
mąki,- 140ml
mleka,- 3 szczypty
proszku do pieczenia,-
sól,-
pieprz,-
olej (do smażenia),
sałatka:-
sałata masłowa,-
suszone pomidory,- świeże
pomidory,-
papryka czerwona,- pół
cebuli,-
ser typu bałkańskiego,dressing:- 4 łyżki
oliwy,- 1 łyżka
musztardy,- 1 łyżka
musztardy francuskiej,- 1 łyżka
octu winnego,- 1,5 łyżki
miodu.Przygotować
sałatkę - na każdym talerzu osobno - umytą
sałatę pociąć w paski i ułożyć na talerzu, na niej pokrojone
pomidory (suszone i świeże),
papryka pokrojona w kostkę i
ser bałkański. Posypać drobno posiekaną
cebulą.Przygotować dressing do sałatki: wszystkie składniki połączyć razem i wymieszać.
Mięso umyć i oczyścić z wszystkich włókien. Przekroić na pół, by z jednego fileta powstały dwa. Delikatnie rozbić, oprószyć
solą i
pieprzem. Do miski wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
mleko i
jajka. Zmiksować, by powstało gładkie ciasto. Przelać do głębokiego talerza. Do drugiego talerza nasypać
pestki dyni (nie wszystkie naraz - dosypywać). Filet zamoczyć w cieście, a następnie w pestkach dyni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać.Przed podaniem
sałatę polać dressingiem.