Wykonanie
Może znowu ktoś mi napisze, że taka zapiekanka na kolana go nie powaliła ale nam bardzo smakowała.
Mięso było dobrze przyprawione, dodatek
pieczarek z
cebulą idealnie tu pasował a podałam zapiekankę w towarzystwie naszego ulubionego mixu
sałat. Pewnie, że nie jest to obiad królewski ale kto by jadł takie(tzn. królewskie) obiady w tygodniu.
Składniki:2
filety z kurczaka25 dag
pieczarek1
cebula1
czerwona papryka1
jajko2 łyżki
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
mlekasól,
pieprzolejOczyszczonego fileta pokroić w kostkę, obtoczyć w
przyprawie i usmażyć. Zdjąć
kurczaka z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucic
paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyć i zdjąć na talerz. Wrzucić posiekane
pieczarki z
cebulą i poddusić. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, wyłożyć najpierw usmażonego
kurczaka, następnie
paprykę oraz
pieczarki z
cebulą.
Jajko,
mleko i
mąke wymieszać tak, żeby nie było grudek. Zalać tym
kurczaka z warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach, aż
jajko będzie dobrze ścięte a wierzch rumiany.Smacznego:)